Архива других програма

Филм и видео: Милан Никодијевић

Филмски и видео програм Галерије у понедељак, 3. децембра у 20 часова представио је редитеља, продуцента и професора Милана Никодијевића. О филмском стваралаштву некада чувеног радијског аутора и водитеља са култног радија Врњачка Бања говорио је Дејан Дабић, филмски критичар и уредник филмског програма Нишког културног центра.

Након уводне речи гостију, уследила је пројекција филмова:

  1. Мица и околне приче, 2010, 37′
  2. Карамазов – слике душе, 2012, 30′

После пројекције, гости су дуго разговорали са публиком, о филмовима и другим темама. Програм подржава Министарство за културу и информисање Републике Србије, а улаз је бесплатан.

Са Надеждом кроз време

Уметничка галерија „Надежда Петровић“

Петак 30. новембар 2018, 18:30

Драмски наступ: „На првој југословенској уметничкој колонији у Сићеву“

Текст: Драгана Божовић, кустос  *  Поставка текста:  Владимир Јоцовић, драмски уметник

Драмски наступ обрађује рад прве југословенске уметничке колоније у Сићеву 1905. године који је Надежда Петровић иницирала и успела да у српске крајеве тада доведе неколицину словеначких и далматинских сликара који су, заједно са њом, имали жељу да формирају заједничку југословенску ликовну сцену, што се надовезивало на тадашње активности у интелектуалним круговима за стварање заједничке државе. Текст су извели ученици чачанске гимназије пред многобројном публиком.

Реализацију програма подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Галерија у школама – школе у Галерији

Настављајући едукативни програм „Галерије у школама – школе у Галерији“ у холу ОШ „Ратко Митровић“ постављена је изложба принтова на којима се налазе колажи фотографија са разноврсних програма који су реализовани током неколико претходних годинана са ученицима основних школа. На илустрованим паноима могу се видети резултати радионице „Дечји кутак“ и едукативног драмског програма „Са Надеждом кроз време“. Аутор програма, Драгана Божовић, кустос – музејски саветник и Светлана Гавриловић, наставник ликовне културе из школе „Ратко Митровић“ ученицима су представили досадашње реализоване програме. Планирано је да изложба током школске 2018/2019. година гостује у свим чачанским основним школама.

Филмски и видео програм:
Александра Секулић и Марко Грба Синг

Филмски и видео програм Уметничке галерије “Надежда Петровић“ настављен је у понедељак, 19. новембра у 20 часова. Гости програма били су Александра Секулић из београдског Центра за културну деконтаминацију и редитељ Марко Грба Синг. Гошћа је најпре представила стваралаштво младог редитеља у уводној речи, а затим је уследила пројекција изабраних филмова:

1. КАСНО СМО СЕ СРЕЛИ (кратки документарни), 2011.
2. АБДУЛ & ХАМЗА (средњеметражни), 2015.
3. СТАРС ОФ ГАОМЕИГУ (кратки документарни), 2017.

О филмовима Марка Грбе Синга, Александра Секулић каже:

“Филмски радови Марка Грбе Синга одликују се филмском ерудицијом, специфичним темпом, али пре свега снажном жељом да се евоцира реални ритам стварања и неговања емпатије. Драгоценост филмског времена у ери комерцијалног и скупог филма сужава могућност озбиљног емотивног повезивања у филмском искуству, те су филмски поступци Марка Грбе Синга обележје својеврсне побуне новије генерације аутора који траже повратак хуманог и емоционалног односа у филмско искуство. Кадрови који дају време за предах, ауторефлексију, асоцијатовну игру са филмских крајоликом, траговима историје, покушаји продужетка момента до упијања смисла из свакодневних убрзаних ритмова, путовања, коминикације, рада – то су филмска средства којим се редефинише солидарност, емпатија и нови сензибилитет.“

Програм је подржан од стране Министарства за културу и информисање Републике Србије, а улаз је бесплатан.

Филмски и видео програм:
Милутин Петровић

Нова сезона филмског и видео програма Уметничке галерије “Надежда Петровић“ почела је у понедељак, 5. новембра у 20 часова.

И овога пута, сваког понедељка до краја године, значајни теоретичари, критичари, уредници и кустоси представиће ауторе по свом избору. Теорија (критика), аутори и публика на једном месту разговараће о актуелном алтернативном и ангажованом филмском и видео стваралаштву у Србији и окружењу. Прве вечери, у већ познатој форми, чачанској филмској публици представио се Милутин Петровић, позоришни, филмски и телевизијски редитељ и култна личност београдске музичке сцене друге половине осамдесетих година XX века.

Филмски и видео програм:
Невена Матовић и Јелена Гавриловић

Филмски и видео програм УГ “Надежда Петровић“ у понедељак, 16. октобра од 20 часова, на трећој вечери угостиће две даме из света филма. Невена Матовић, уредница на Другом програму Радио Београда представиће стваралаштво и филмове младе редитељке Јелене Гавриловић, чији су кратки играни и документарни филмови приказивани и награђивани на бројним значајним фестивалима и скренули пажњу публике и стручне јавности…

Вече барокне музике

Концерт Трија флаута „Миодраг Азањац“ одржан је у Галерији у среду 27. септембра 2017. године. На репертоару су била дела Баха, Вивалдија, Корелија…
Трио чине уметници Сузана Марочик, Карољ Марочик и Александар Ружичић, иначе запослени на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу…

Ауторско вече – Саболч Толнаи

Нова сезона филмског и видео програма Уметничке галерије “Надежда Петровић“ почиње у понедељак, 2. октобра представљањем Саболча Толнаиа, једног од најзначајнијих редитеља млађе и средње генерације у Србији.
Познат, пре свега по својим дугометражним играним филмовима, на пројекцији у Чачку ће се представити са два краткометражна играна филма…

en_GBEnglish (UK)

Let's be in touch

Nadežda Petrović Čačak Art Gallery

Cara Dušana 6, Čačak

Phone +381 32 322 375