ИСТОРИЈАТ ГАЛЕРИЈЕ

УМЕТНИЧКА ГАЛЕРИЈА „НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ“, ЧАЧАК

 

Основана 1961. године, специфична је и препознатљива установа културе, једна од ретких, а сигурно најстарија ван Београда, која се истрајно и професионално бави савременом (актуелном ) ликовном – визуелном уметношћу. Галерија носи име Надежде Петровић (1873 – 1915), зачетника српске модерне уметности, али истовремено и културног посленика (организатор првих јужнословенских изложби, ликовних колонија и уметничких удружења на самом почетку 20. века) и врло активног друштвеног и хуманитарног радника.

Управо на традицији уметничког и животног дела Надежде Петровић, Галерија реализује (од 1960. године) свој најзначајнији програм – Меморијал Надежде Петровић, бијеналну изложбу актуелне ликовне  праксе. У почетним годинама била је то ревијална  изложба уметника са свих простора тадашње Југославије, да би  80-их године прерасла у тематску – проблемски и теоријски постављену изложбу. Изложбе Меморијала Надежде Петровић реализоване 90-их година одражавале су клаустофобичност затвореног друштва у коме смо живели, али су одражавале и уметности својствену ангажованост. Почетком новог миленијума, у новим околностима, Меморијал Надежде Петровић постаје интернационална изложба, која у традицији Надежде Петровић, (која се формирала на искуствима европске уметности у Минхену, Бечу, Паризу /1910-1911/, Риму и Венецији), потенцира интернационалне естетске и етичке вредности.

Основна делатност Уметничке галерије „Надежда Петровић“ је праћење савремене ликовне праксе кроз изложбену и издавачку делатност и заштита покретних културних добара. До сада је организовано преко 320 изложби, 25 изложби Меморијала и 44 изложбе у другим градовима. У Галерији је излагало 1616 уметника, а само на Меморијалу  преко 500 уметника, уметничких група и асоцијација из целог света. Као селектори, стручни консултанти, сарадници, чланови жирија ангажовани су најзначајнији ликовни критичари, теоретичари и историчари уметности из целе бивше Југославије и света.

Са образложењем постизања високих галеријских домета и одржавања светских галеријских стандарда угледни часопис АртМагазин прогласио је Уметничку галерију “Надежда Петровић” за најбољу галерију у Србији у 2010. години.

    З Б И Р К Е

Галерија поседује преко 1300 експоната сврстаних у 6 збирки:

  1. Nadežda and Contemporaries
  2. Југословенско сликарство друге половине XX века
  3. Contemporary art
  4. Спомен-збирка Богића Рисимовића-Рисима
  5. A collection of drawings and caricatures by Pjer Križanić
  6. Легат Породице Божидара Продановића
  7. Спомен збирка Соња Савић

Оснивање Уметничке галерије “Надежда Петровић“

На основу предлога Савета за културу Народног одбора општине Чачак, 31. маја 1961. године на заједничкој седници Општинског већа и Већа произвођача Народни одбор донео је Решење о оснивању Уметничке галерије “Надежда Петровић“ у Чачку. Задаци Галерије били су „да прикупља, излаже и организује изложбе уметничких дела југословенског модерног сликарства и ликовних уметности уопште“, да проучава нашу модерну уметност и да сваке парне године организује Меморијал Надежде Петровић. Решењем је одлучено да Галеријом управљају управник и Савет Галерије. За в. д. управника постављен је дипломирани етнолог Слободан Санадер.

До добијања својих просторија Галерија је била смештена у просторијама Народног музеја, а изложбе су приређиване у Свечаној дворани Гимназије.

Десет месеци након оснивања Уметничке галерије “Надежда Петровић“ 22. априла 1962. године у Свечаној дворани Гимназије отворена је прва изложба у организацији ове установе – Nadežda and Contemporaries.

 

Маја 1962. Галерија је започела припреме 2. изложбе новоформиране ликовне манифестације Меморијал Надежде Петровић. Други Меморијал је свечано отворен 1. септембра 1962. у Свечаној дворани Гимназије.

Дана 27. октобра 1963. свечано је отворена прва самостална изложба једног уметника у организацији Уметничке галерије “Надежда Петровић“ – изложба Миљенка Станчића уметника награђеног Наградом публике на 2. Меморијалу Надежде Петровић

Дана 15. новембра 1963. Савет за просвету Скупштине општине Чачак донео је Решење да се зграда Основне школе “Вук Караџић“ (зграда бивше Женске стручне школе), која се налази у Улици цара Душана, по усељењу основне школе у нову зграду уступи на коришћење Уметничкој галерији “Надежда Петровић“. Дана 8. јула 1964. Уметничка галерија “Надежда Петровић“ отпочела је адаптација објекта, а  завршена је крајем априла 1965. године.

Дана 25. децембра 1964. Решењем Скупштине општине Чачак на заједничкој седници својих већа Слободан Санадер, вршилац дужности управника, постављен је за првог управника Уметничке галерије “Надежда Петровић“.

Дана 4. јула 1965. у сали Скупштине општине уприличена је свечаност поводом отварања Уметничке галерије “Надежда Петровић“ и обележавања годишњице смрти сликарке Надежде Петровић. У новој згради отворена је изложба  Меморијал Прве југословенске уметничке изложбе 1904. као реконструкција значајног догађаја с почетка века када су се уметници словенских земаља Балкана први пут окупили на једној изложби.

Дана 24. октобра 1965. у Галерији је, као једна од првих изложби у тек усељеној згради, отворена самостална изложба Богића Рисимовића Рисима, првог чачанског уметника са академским образовањем и једног од најзаслужнијих људи за оснивање Меморијала Надежде Петровић и развој делатности Галерије. Изложбу је отворио Пуриша Ђорђевић, филмски режисер и добитник многих филмских награда.

Дана 25. децембра 1965. на седници Савета радне заједнице Уметничке галерије “Надежда Петровић“ усвојен је први Статут установе.

17. јануара 1966. Окружни привредни суд у Крагујевцу донео је Решење да се Уметничка галерија “Надежда Петровић“ упише у Регистар установа.

16. августа 1967. Одлуком Скупштине општине Чачак за директора Галерије постављен је Стеван Секованић, професор географије.

en_GBEnglish (UK)

Let's be in touch

Nadežda Petrović Čačak Art Gallery

Cara Dušana 6, Čačak

Phone +381 32 322 375