ЗБИРКА ЦРТЕЖА И КАРИКАТУРА ПЈЕРА КРИЖАНИЋА

Збирка је оформљена током 2004. године од  радова Пјера Крижанића које су Галерији поклонили Каћа и Ђорђе Пауновић из Београда. Ради се о цртежима и карикатурама из заоставштине Ђорђевог оца Синише Пауновића, рођеног Чачанина, познатог публицисте и новинара Политике.

 

Збирка садржи 90 радова -цртеже и карикатуре које је Пјер Крижанић (Глина, 1890 – Београд, 1972), свавако наш најпознатији карикатуриста, радио непосредно пред и после Другог светског рата, као илустратор и карикатуриста Политике. Несумњива психолошка одредница карикатурално приказаних ликова, без превеликог карикирања, непотребне физиолошке деформације и често без околине (ентеријера), упућује да се приказани лик апсолутно избациу први план. Оно што понекад ближе одређује лик, ликове или ситуацију је написани дијалог, који допуњује психолошки дубоко проницљив приказ, управо онај „поглед душевним оком” о коме је и сам Пјер говорио.

Поред уметничке вредности, као веома важна, истиче се документарна вредност збирке. Због брзине рада и захтева велике новинарске куће, каква је „Политика”, често је тежио за представом идеје коју неки лик носи или заступа, или представом битне политичке конотације, те је отуда уметничка димензија представљеног понекад запостављена, а у први план избија политичка односно документарна димензија.

На цртежима су представљене познате иностране и домаће личности тог периода, из света политике, науке, културе, јавног друштвеног живота. Посебно су значајне политичке карикатуре, нешто по чему је Пјер Крижанић препознатљив и карикатуре глумаца и научника – Пјерових савременика. Важну документарну вредност има серија карикатура са приказујом сцена суђења нацистичким официрима непосредно после Другог светског рата.

Цртежи и карикатуре Пјера Крижанића, великана карикатуре и једног од пионира модерне српске карикатуре, значајна су хроника свог времена и догађаја.

en_GBEnglish (UK)

Let's be in touch

Nadežda Petrović Čačak Art Gallery

Cara Dušana 6, Čačak

Phone +381 32 322 375