Film and video program


 

Филмски и видео програм Галерије у понедељак, 3. децембра у 20 часова представио је редитеља, продуцента и професора Милана Никодијевића. О филмском стваралаштву некада чувеног радијског аутора и водитеља са култног радија Врњачка Бања говорио је Дејан Дабић, филмски критичар и уредник филмског програма Нишког културног центра.

Након уводне речи гостију, уследила је пројекција филмова:

  1. Мица и околне приче, 2010, 37′
  2. Карамазов – слике душе, 2012, 30′

После пројекције, гости су дуго разговорали са публиком, о филмовима и другим темама. Програм подржава Министарство за културу и информисање Републике Србије, а улаз је бесплатан.

 

О филмовима:

 

  1. МИЦА И ОКОЛНЕ ПРИЧЕ, 2010, 37′

Милица Остојић, алијас Мица Трофртаљка или Мица Даворика, певачица из Милићеваца код Чачка, певајући песму „Даворике, Дајке“, постала је седамдесетих година прошлог века велика звезда новокомпонованог андерграунда у некадашњој СФРЈ. Сукњом скраћеном „на три фртаља“ и ласцивним текстовима песама, представљала је несвакидашњу појаву.

  1. ЕДИН КАРАМАЗОВ – СЛИКЕ ДУШЕ, 2012, 30′

Един Карамазов рођен је у Зеници 1965. године. Гитару је почео да свира рано и био је самоук. То му није сметало да већ са 17 година освоји четири прва места на гитаристичким такмичењима. Био је проглашаван најбољим нешпанским свирачем фламенка. Вођен духом луталице, мењао је музичке стилове и пребивалишта. Свирао је у Берлинској филхармонији, Бечком конзерваторијуму, Париској Олимпији, али и на Страдуну, у холовима подземних железница, на градским трговима диљем света. Пре десетак година акценат у свом музичком стваралаштву ставио је на лауту, један од најстаријих жичаних инструмената. Снимио је албум са Стингом. Посвећеник, занесењак, риболовац. Грађанин света.

 

О гостима:

Милан Никодијевић , рођен је 1956. године у Крагујевцу. Дипломирао је на Факултету драмских уметности у Београду, на Групи за филмску и телевизијску продукцију. Ради у медијима од 1978. године. Објављивао је у готово свим дневним и недељним листовима, и књижевној периодици СФРЈ, СРЈ, СЦГ и Србије. На телевизијским радио-станицама реализовао је многе серијале посвећене филму и уметности. Дугогодишњи је директор и главни уредник Радио-телевизије Врњачка Бања. Аутор је књига Забрањени без забране, Сценарија писана левом или десном руком, Слике душе, Од фајронта до свитања.

Редитељ, сценариста и продуцент документарних филмова Забрањени без забране и Мица и околне приче, документарне тв серије Забрањени без забране и три циклуса телевизијских емисија Слике душе.

Добитник Награде за радио-емисију године у Србији (Оток голе истине), Награде критике за најбољу радијску репортажу (Дан када је сахрањен бог), Награде за најбољи интервју (Мића Поповић, вођа и жирафе), Награде Књижевног клуба Краљево за најбољи рукопис (Од фајронта до свитања). Директор је Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи и уредник фестивалске едиције Симпозион.  Редовни је професор на Академији уметности у Новом Саду, на Катедри за аудио-визуелне медије.

Дејан Дабић, рођен је 1970. године. Уредник Филмског и видео програма Нишког културног центра. Двадесетак година један од главних организатора и селектора Фестивала глумачких остварења домаћег играног филма у Нишу, један од селектора фестивала „Еуро ин“ у Новом Саду и фестивала „Златни просјак“/ Кошички филмски фестивал у Словачкој.

На Нишкој телевизији (НТВ) уредио је и водио више стотина емисија о филму: „Холивудска ноћ“, „НТВ Холивуд“, „Кино-портрет“, „Седмица“…На нишким радио станицама КПГТ/ Нишwилле и Цитy радио уређивао је и водио филмске емисије под називом „Локални херој“, а на новосадској Радио Марији од 2007. године уређује и води емисију „Хришћанство на филму“.

Објављивао је филмске критике у „Ју филму данас“„Новом Филмографу“,“НИН-у“ (Београд), „Народним новинама“, „Градини“ (Ниш), а покретач је и филмског часописа „Филаж“.

Коаутор књига „Водич кроз 40 година Фестивала глумачких остварења у Нишу“ и „На таласима анимације“, аутор књига „Прохујало (са) етром“ и „Небо изнад целулоида“ и један од аутора текстова у зборницима: „Нови кадрови“ (Цлио) и „Светло са тврђаве“ (Yу филм данас).

У оквиру Студија цртаног филма`98 као сценариста и редитељ урадио је двадесетак кратких анимираних остварења која су учествовала и награђивана на домаћим и међународним фестивалима („Крлетка“, „Одраз“, „Пасје доба“…).

Написао је сценарио и режирао документарни филм „Пионири нишког филма“ који је учествовао у званичном програму фестивала „Први кадар“ (Источно Сарајево) и Фестивала нитратног филма (Београд).

Члан националне секције Међународне федерације филмских критичара – Фипресци Србија и Међународне асоцијације аниматора – АСИФА.

На 8. КРАФ-у (Крагујевачком фестивалу антиратног и ангажованог филма) 2014. године добио је награду за децентрализацију филмске уметности у Србији.

en_GBEnglish (UK)

Let's be in touch

Nadežda Petrović Čačak Art Gallery

Cara Dušana 6, Čačak

Phone +381 32 322 375