Невена Матовић и Јелена Гавриловић

Филмски и видео програм: Невена Матовић и Јелена Гавриловић


 

Филмски и видео програм УГ “Надежда Петровић“ у понедељак, 16. октобра од 20 часова, на трећој вечери угостиће две даме из света филма. Невена Матовић, уредница на Другом програму Радио Београда представиће стваралаштво и филмове младе редитељке Јелене Гавриловић, чији су кратки играни и документарни филмови приказивани и награђивани на бројним значајним фестивалима и скренули пажњу публике и стручне јавности.

 

Програм пројекције:

  1. МОМЦИ, ГДЕ СТЕ 12’, 2011. (кратки играни)

Иако не зна која би одлука могла да буде права, Лена доноси одлуку

Улоге: Ана Мандић, Филип Жарковић, Снежана Момчиловић

Фестивали и награде: Сребрно јаје, Кустендорф, 2012, Златна медаља за најбољи кратки играни филм на “Кратком метру“ у Београду 2012, Најбољи кратки играни филм на фестивалу ГоЕаст, Виесбаден.

  1. СВЕ ЈЕ ВИШЕ СТВАРИ КОЈЕ ДОЛАЗЕ, 23’, 2015. (кратки играни)

Бојана, која се недавно иселила из родитељског стана, одлучује да изненади своју породицу једног летњег дана. Породицу не затиче у расположењу које је очекивала.

Улоге: Ана Мандић , Драгиња Вогањац, Љубица Недић

Фестивали: Панчево Филм Фестивал, Сарајево Филм Фестивал, награда Мишел Митрани на фестивалу ФИПА у Бијарицу

  1. НИКОГ НЕМА 20’, 2017. (кратки играни)

Сара је опседнута својим бившим дечком Сергејем. У недостактку очинске фигуре, утеху налази у телохранитељу Душану.

Улоге: Игор Бенчина, Миодраг Драгичевић, Теодора Јанковић и Нина Поповић

Фестивали: Кустендорф, Локарно…

  1. ПОСЛЕ ПРЕМИЈЕРЕ 38’, 2013., документарни

Сан и јава несуђеног лесковачког филмаџије

Биографије:

Невена Матовић, новинар и уредник на Радио Београду 2. Уређује и води емисије Филморама и Клуб два. Аутор је и више десетина докуметарних репортажа „Говори да бих те видео“, а као гост-уредник, за Редакцију за историографију Телевизије Београд, реализовала је 15 емисија из циклуса Трезор (Собарева метла, Срђан Карановић, Неправде – 30 година после, Награда „Боривоје Мирковић“, Беседе…). Била је асистенткиња режије на два документарна филма Игора М. Тохоља ТРИ КАПЕ ЗА ЧУВАЊЕ (2004-2005) и ТАЧКА ПРЕКИДА (2006), тренутно је у фази снимања сопственог дугометражног докуметарног филма ТЕЧА СВЕТА. Стипендиста Универзитета „ Данте Алигиери“ у Регио Калабрији на програму Лингуа е цултура цинематографица италиана. Добитница Плакете југословенске кинотеке за допринос филмској уметности. Текстове обајвљивала и објављује у часописима Монитор, Филаж, Цамера Луцида.

Јелена Гавриловић је рођена у Београду 1990. Завршила је мастер студије филимске и ТВ режије на Факултеу драмских уметности у Београду. Иза себе има осам кратких играних филмова, два докуметарца и Јутјуб серију. Њен први студентски филм “Момци, где сте“ са великим успехом је приказиван на бројним фестивалима, на којима је углавном освајао награде, укључујући Сребрно јаје на Кустендорфу (2012), Златну медаљу за кратки играни филм на Београдском фестивалу докуметарног и краткометражног филма (2012), Награду за најбољи кратки филм на ГоЕаст фестивалу у Визбадену и Кристалну призму за најбољи кратки филм 2013. године.

Наредни филм “Нешто слатко“ снима у оквиру пројекта Сарајево град филма 2012. године и осваја Бритисх цоунцил награду на Сарајево филм фестивалу исте године.
2013 године режира прву регионалну веб серију „СамоКажем“ у продукцији Б92 фонда и Туна фисх студиа. Серија осваја престижну награду Сателит коју додељује Интернационална новинарска агенција (ИПА) у Холивуду, у категорији оригинални нови формат.
Њен кратки филм “Све је више ствари које долазе“ из 2015. године, светску премијеру имао је на 21. Сарајево филм фестивалу, а освојио је на награду Мишел Митрани на 30. ФИПА фестивалу у Бијарицу, где је приказан у оквиру програма Младост.

Филм “Никог нема“ (2017), светску премијеру је имао на 10. Кустендорфу, а био је приказа и на 70. Филмском фестивалу у Локарну.

Режију докуметарца “Између граница“ (2017), који је имао премијеру овог пролећа у Београду, потписује са својим колегом Мирком Рудићем

en_GBEnglish (UK)

Let's be in touch

Nadežda Petrović Čačak Art Gallery

Cara Dušana 6, Čačak

Phone +381 32 322 375