Грегор де Кур и Игор Симић

Film and video program


 

Пројекција видео радова и перформанс уметника Игора Симића из Београда.

Видео радове и мултидисциплинарно стваралаштво Игора Симића представиће др Грег де Кур, филмолог, Американац који живи и ради у Србији.

Програм:

Радови високе дефиниције (HD):
Spine 2.0 (2016, 2 мин.)
↔ Spine 2.0 pitch
Мислилац у супермаркету (2013, 7 мин.)
Cost-Benefit-Love (2014, 10 мин.)
↔ дијалог о уметности и политици
Меланхолични дрон (2015, 7 мин.)
Ентропија колектива обојена у црвено (2017, 3 мин.)
Тренутак у којем схватиш да постоји празнина у теби (2014, 4 мин.)
Радови стандардне дефиниције (SD):
↔ уметник говори о фотографијама
Склониште (2009, 19 мин.)

Уз још једно извињење за техничке проблеме приликом последње пројекције, позивамо вас на један несвакидашњи мултимедијални догађај и прилику да упознате значајног младог уметника и америчког теоретичара који је свој докторат посветио српском филму.

Програм је подржан од стране Министарства за културу и медије Републике Србије, а улаз на програме је бесплатан.

О учесницима:

Грег де Кур (Greg de Cuir) је селектор фестивала Алтернативе филм/видео и Белдокс, Београд. Организовао разне филмске програме у AFC Београд, goEast Wiesbaden, National Gallery of Art in Washington DC, ICA Лондон, Museum of Modern Art Warsaw, Los Angeles Filmforum, Experiments in Cinema in Albuquerque, Југословенска кинотека. Текстови су му објављивани у публикацијама и часописима Jump Cut, Millennium Film Journal, Cineaste, Festivalists, Art Margins, Studies in Eastern European Cinema, Политика. Уређивао публикације NECSUS и Eastern European Screen Cultures( објављено у издању Аmsterdam University Press). Докторирао на Факултету драмских уметности у Београду са тезом о југословенском црном таласу. Истоимену књигу је објавио Филмски центар Србије.

Игор Симић (Београд, 1988.), је завршио Филмске студије и Филозофију на Колумбија универзитету у Њујорку 2011. године. Његови кратки филмови су приказивани истовремено на међународним филмским фестивалима, као и у контексту музеја и бијенала. Кратки филм Меланхолични дрон је 2016. добио прву Discovery награду на LOOP Video Аrt Fair-у и уврштен је у колекцију МАCBA музеја, поред приказивања на филмским фестивалима (Еncounters), као и у музејима (Bеnaki). Водио је и тим Демагог студиja у којем је осмислио и дизајнирао две видео игре за мобилне уређаје, Crisis Expert и Children’s Play за GooglePlay. Сада Демагог студио објављује нову видео игру Golf Club: Wаsteland и оригиналну музику за игру Radio Nostalgia from Mars. Игор је био и колумниста у листу Политика коју је напустио због цензуре. Тренутно спрема изложбу у новембру на Бијеналу у Франкфурту, где ће излагати два нова рада Spine 2.0 и X <3 Y.

en_GBEnglish (UK)

Let's be in touch

Nadežda Petrović Čačak Art Gallery

Cara Dušana 6, Čačak

Phone +381 32 322 375