Гордана Николић и Зоран Пантелић

Film and video program


понедељак, 27. новембар 2017. године у 20 часова

Филмски и видео програм вам представља уметничку асоцијацију Апсолутно из Новог Сада и њеног оснивача Зорана Пантелића.

Биће приказано 5 видео радова ове асоцијације по избору Гордане Николић, више кустоскиње Музеја савремене уметности Војводине из Новог Сада.


Програм пројекције:

1.Absolutely Dead, 1995. Видео, 7 мин.
2. Good Evening, 1996. Видео, 8 мин.
3. Voyager, 1996. Видео, 9 мин.
4. In the Balkans, 1998. Видео, 2,5 мин.
5. a.trophy, 2002. Видео 55 мин. Видео инсталација (loop)

Гости на пројекцији биће Гордана Николић, виша кустоскиња МСУВ, која ће одржати уводну реч и представити уметничку асоцијацију АПСОЛУТНО, и Зоран Пантелић, који ће током пројекције говорити о радовима, а након пројекције, уследиће разговор са публиком.

Гордана Николић

Историчарка уметности, теоретичарка уметности и медија и кустоскиња Музеја савремене уметности Војводине (МСУВ) у Новом Саду (од 2006). Дипломирала на катедри за историју уметности Филозофског факултета 2006. године у Београду. Звање теоретичара уметности–мастер стекла на Интердисциплинарним студијама – Теорија уметност и медија
Универзитета уметности у Београду 2008. године. Гордана Николић на позицији кустоса руководи Центром за филм, видео и фотографију у Музеју савремене уметности Војводине. Учествовала је у концептуализацији и реализацији бројних изложби, едукативних програма, презентација, филмских програма, конференција и других јавних догађаја о медијској култури и савременој уметности у земљи и иностранству. Покренула је
дугорочно истраживање медијске археологије које се фокусира на проблем историзације, презентације и музеализације медијске уметности. Тренутни фокус њеног истраживања су филмска и видео продукција у Војводини с циљем да се (ре)конструише историја покретних слика у региону која би имала функцију модела будуће збирке и сталне поставке филмске и видео уметности у музеју. Николић је координаторка међународног пројекта Performing the Museum који се реализује у оквиру програма Креативна Европа Европске Уније. Добитница је интернационалне награде “Аccented Residency” коју је доделио Британски савет 2009. године за кустосе и писце у виду двомесечног стручног усавршавања у Центру за савремену уметност Spike Island у Бристолу у Великој Британији. Била је члан жирија за националну награду за младог уметника „Димитрије Башичевић Мангелос“(2008-2009). У сарадњи с Институтом за флексибилне културе и технологије – Напон је у периоду од 2005. до 2010. године реализовала неколико истраживачких пројеката и изложби. Николић активно објављује теоријске, критичке и историјске текстове о модерној и савременој уметности, новим медијима, о (пост)дигиталној култури, музеализацији нових и нестабилних медија, урбаним трансформацијама и активизму у различитим публикацијама, књигама, каталозима и периодици. Живи и ради у Новом Саду, Србија.

Зоран Пантелић,

дипломирао 1991. и магистрирао 1995. на Академији уметности у Новом Саду. Похадјао школу за медијску едукацију на Факултету друштвених наука у Љубљани 2001. Стекао статус слободног уметника 1992. године. Основао уметничку асоцијацију Апсолутно 1993. године колектив који је током деведесетих деловао на пољу интердисциплинарних уметничких пројеката и медијског плурализма (www.апсолутно.орг). Рад асоцијације Апсолутно се развијао и интернационално презентовао на уметницким фестивалима и галеријама у градовима сиром планете као сто су Берлин, Париз, Будимпешта, Вроцлав, Хирошима, Сан Франциско, Беч, Франкфурт, Њујорк, итд. Од 1995. године учествује на бројним интернационалним симпозијумима и конференцијама посвећеним култури нових медија, и као гостујући предавач на универзитетима широм европе (Беч, Мастрихт, Берлин, Амстердам, Десау, Сарајево, Хелсинки, Москва, итд)
2000. године основао Центар за нове медије_куда.орг колектив посвећен новим технологијама, уметности, активизму и политици (www.кuda.оrg). Паралелно је укључен у рад неколико одбора и саветодавних група, интернационалних издавачких кућа које се баве медијима и савременом уметничком праксом (DATA browser, University of Plymouth). Радио је и као један од селектора Октобарског салона у Београду 2001. Члан савета за националну награду за младог уметника ‘Мангелос’ 2002. Председник Савета Музеја савремене уметности Војводине од 2006 до 2008. Као уредник продуцирао 2003. године интернационалну изложбу ‘Свет информација – World-information.org’ која се одржала у Новом Саду и у Београду (www.world-information.org, март/мај 2003). У пролеће 2004. године испред Центра_кuda.оrg организовао је ‘Транс_европски Пикник’ у копродукцији са В2 Институтом из Ротердама (www.transeuropicnic.org), као и ко-уредник изложби „Трајни час уметности, Новосадска нео-авангарда 1960-их и 1970-их година“ и „Медијска онтологија“. Од 2005. године предаје на Академији уметности у Новом Саду на предмету Медији масовне комуникације као хонорарни предавач.


Програм је подржан од стране Министарства за културу и медије Републике Србије, а улаз на пројекцију је бесплатан.

Асоцијација АПСОЛУТНО основана је 1993. године у Новом Саду. Чланови асоцијације су били Зоран Пантелић, Драган Ракић (1957-2009), Бојана Петрић и Драган Милетић (члан од 1995. до 2001). Од 1995. године продукција асоцијације је потписивана без навођења личних имена чланова, и колектив развија интердисциплинарни процес рада и медијски плурализам. Назив асоцијације – апсолутно – је прилог (а не именица), те се често појављује у називима радова у игри речи са намером да се нагласе одређена значења.

Продукција асоцијације АПСОЛУТНО проистекла је из визуелних уметности, да би се временом проширила на интердисциплинарна истраживања чињеница из непосредног окружења са циљем да се отворе могућности њиховог новог ишчитавања. Овакав истраживачки процес био је отвореног карактера и усмераван на најразличитије појаве у окружењу. Пројекти су се често реализовали на јавним местима или локацијама посебне намене (нпр. бродоградилиште, мост, гробље, гранични прелази итд.), а у зависности од идеје пројекта и у различитим форматима: видео, штампани материјали, инсталације, акције, site specific пројекти, аудио, wеb пројекти, итд.

Своју продукцију асоцијација АПСОЛУТНО је представила на бројним изложбама, фестивалима и симпозијумима у земљи и иностранству. У периоду активног рада асоцијације, паралелно је развијана и кустоска пракса асоцијације АПСОЛУТНО кроз реализацију изложби других аутора, групних изложби, семинара и радионица. За свој рад асоцијација је награђивана (Берлин, Сан Франциско), њихови радови се налазе у збиркама музеја савремене уметности и колекцијама приватних колекционара.

Уметничка активност колектива престаје 2005. од када је искуство трансферисано и интегрисано у нове облике за креирање услова и пропитивање уметничке продукције и уметничког организовања (Centar_kuda.org, Novi Sad; VacuumPack, Sombor).
www.apsolutno.net

en_GBEnglish (UK)

Let's be in touch

Nadežda Petrović Čačak Art Gallery

Cara Dušana 6, Čačak

Phone +381 32 322 375