B.O.L.T.O.P. – Better On Lips Than On Paper (Боље на уснама него на папиру)

Самостална изложба Невене Хаџи-Јованчић 

3 – 28. октобар 2019. године

Уметничка галерија „Надежда Петровић“ Чачак

Радно време за публику: уторак – петак: 10 – 20 часова • субота и недеља: 10 – 14 часова

Изложбу је у форми предавања са вођењем кроз поставку отворила историчарка уметности др Маја Ћирић.

Самостална изложба Невене Хаџи-Јованчић B.O.L.T.O.P. Better On Lips Than On Paper (Боље на уснама него на папиру) је ретроспектива коју чини склоп од пет тематских амбијенталних целина састављених од објеката, слика, фотографија и видео просторних инсталација, насталих у периоду од почетка осамдесетих година прошлог века до данас, у којима уметница на себи својствен начин који укључује поигравање стереотипима савремене потрошачке културе испитује границе представе и стварности. 

Изложба је реализација Награде публике на 26. Меморијалу Надежде Петровић (2012) коју је Невена Хаџи-Јованчић у коауторству са Иваном Шијаком добила за рад Пронађи уљеза или кратак водич за решавање мистериозних случајева (уз приручник са видео приказом). Осим те, уметница је на истом Меморијалу добила и главну награду – Награду Меморијала.

Кустос изложбе је Јулка Маринковић.

_________ 

Невена Хаџи-Јованчић (1954) је дипломирала вајарство у класи професора Николе Јанковића на Факултету ликовних уметности у Београду (1980). Специјализирала је на Универзитету Tsukuba у Јапану као стипендиста јапанске владе – Monbusho scholarship (1980–1982), магистрирала на Факултету ликовних уметности у Београду (1983) и докторирала на Групи за теорију уметности и медија Интердисциплинарних студија Универзитета уметности у Београду (2010). Излагала је на 11 самосталних и преко педесет групних изложби у земљи и иностранству. Учествовала је у раду више уметничких колонија, као и у оквиру уметничких пројеката часописа New Moment. Осим уметничким бави се и педагошким радом. Аутор је четири монографије, два уџбеника и више чланака из области ликовне педагогије. Члан је УЛУС-а и Walkers point Art Association. Професор је на Учитељском факултету Универзитета у Београду. За уметничко стваралаштво добила је више откупа и награда: Фонд „Илије Коларовића – вајара“ (1978), Награда Меморијала и Награда публике (са Иваном Шијаком) на 26. Меморијалу „Надежда Пeтровић“ у Чачку (2012).

en_GBEnglish (UK)

Let's be in touch

Nadežda Petrović Čačak Art Gallery

Cara Dušana 6, Čačak

Phone +381 32 322 375