Учење и забава

Програми за децу, младе и осталу публику

Уметничка галерија “Надежда Петровић“ од 2000-те године активније развија програм посвећен едукацији деце, младих и остале публике. У оквиру овог програма организује едукативна предавања, дечје радионице, панел-дискусије и вођења кроз изложбе. Ови програми намењени су самосталним посетиоцима, и, у оквиру интерсекторске сарадње, институцијама образовања – основним и средњим школама.

Посебна пажња последњих година усмерена је на програм намењен деци предшколског и основношколског узраста. Издвајамо дечје ликовне радионице које су имале еколошки карактер и на којима су настали маштовити ликовни радови – радионицу  Дрво (2004) и радионицу у јавном простору Као прво, разуми дрво (2012, Улица цара Лазара).Такође, 2010. године, Галерија је отворила врата Предшколској установи „Радост“ из Чачка тако да су у простору Галерије били изложени дечји радови из свих чачанских вртића и одржао низ радионица за децу и родитеље.

Од 2012. године развија се мултудисциплинарни и интерсекторски пројекат “Школе у Галерији, Галерија у школама“ коме је циљ да се кроз забавне едукативне и креативне радионице презентују уметничка дела из збирки Галерије и развија дечја креативност и склоност ка ликовној уметности, али и учвршћује сарадња са основним школама. У оквиру овог пројекта успешно су реализовани годишњи пројекти „Ловци на благо“ (2013) – изложба и едукативне дечје радионице, Дечје креативне ликовне радионице „Дечји кутак“ (2014), едукативни драмски програм „Са Надеждом кроз време“ (2015) и „Прича о сликама“ (2016) – изложба и едукативне радионице у којима, поред деце, учествују и играју се и родитељи.

„Дечји кутак“ је опремљен столицама декорисаним маштовитим цртежима (израдили су их ученици из 15 чачанских основних школа) и столом који су у техници дрворезбарства и инкрустрације израдили ученици чачанске Уметничке школе.

Посебно захтеван пројекат био је Едукативни драмски програм „Са Надеждом кроз време“ уприличен поводом обележавања 100 година од смрти Надежде Петровић. Садржао је припрему и извођење 10 прича из живота Надежде Петровић и њене породице написаних као кратки драмски комади (једночинке). Пројекту се одазвало 12 основних школа и чачанска гимназија.

Из програма намењеног ученицима средњих школа издвајамо предавања о Венецији, Фиренци и Риму, која се реализују у сарадњи са чачанском гимназијом као припрема ученика за екскурзије у Италију, и предавања која обрађују опус светских сликара на којима су до сада представљени Рембрант и Каравађо.

За разноврсну ширу публику организују се стручна вођења кроз изложбе међу којима издвајамо веома посећена стручна вођења на изложби Новац на тлу Србије (2009) и на изложбама Меморијала Надежде Петровић.

Ноћ музеја се организује као посебна прилика да се, кроз допадљиву и атрактивну презентацију програма, публика додатно анимира у перцепцији музејског садржаја, учествује у уметничким акцијама и подстакне на креативност.

Програма у области рада са децом и младима подржава Министарство културе и информисања Републике Србије по пројектима из конкурса за савремену визуелну уметност. Подржано је објављивање књига „Ловци на благо“ и  „Прича о сликама“ и Дечја креативна радионица „Дечји кутак“.

Издаваштво

Године 2013. Галерија је покренула нову штампану едицију намењену најмлађима  „Деца и слике“ у којој ће се објављивати публикације које ће садржати едукативне текстове о уметничким делима и делатности музеја и галерија укомпоноване са маштовитим игрицама и задацима који за тему имају уметничке слике. Основа ове едиције је да слике које илуструју текстове  или су тема задатака и игрица увек буду дела из збирки Уметничке галерије “Надежда Петровић“ како би се најмлађа публика кроз игру и решавање задатака постепено упознавала са делима из збирки Галерије.