САВРЕМЕНА УМЕТНОСТ

Крајем деведесетих година прошлог века, због природе уметничких радова тог периода који су путем откупа, поклона и финансиране продукције попуњавали фонд Уметничке галерије „Надежда Петровић”, појавила се потреба да се оформи нова збирка. Уметничке тенденције на крају прошлог и почетком овог века у потпуности су одударале од појава присутних на ликовној сцени током већег дела друге половине 20. века, тако да нови радови никако нису могли чинити целину са другим уметничким делима из збирке Југословенска уметност друге половине 20. века. Сагледавајући ове чињенице 2000. године је донета одлука да се збирка Југословенске уметности заокружи у хронолошки оквир 1950 – 2000. година, а да се уметнички радови који буду пристизали у галеријске фондове, а настали су након 2001. године, сместе у новоформирану збирку под називом Савремена уметност. Тренутно се у овој збирци налази 127 експоната од 91 аутора, који одсликавају дешавања на пољу актуелне ликовне/визуелне продукције. Највише су у питању принтови, али има уметничких радова из других дисциплина као што су: слике, фотографије, видео радови, графике, разне комбиноване технике и доста експоната у форми објеката или инсталација, радови примењене уметности….

Садржајно експонати ове збирке претежно одсликавају психолошке, социолошке, филозофске и друштвено-економске погледе на савремени свет односно праве социолошке студије времена транзиције и кризе са иновативним уметничким интервенцијама, изражено кроз нове медије, уметничке приступе и иновације, а визуелно изведене савременим техничко-технолошким средствима (видео, компјутерске обраде и анимације, дигитални принтови, дигитална графика, разне комбиноване технике, мешани медији и сл.)

Збирка представља радове аутора релевантних за савремену продукцију у региону: Миодрага Кркобабића, Чедомира Васића, Драгане Жаревац, Ане Крстић, Ане Кнежевић, Вељка Вујачића, Радомира Дамњановића Дамњана, Косте Богдановића, Милете Продановића, Анке Бурић, Мрђана Бајића, Перице Донкова, Марије Драгојловић, Зорана Тодовића, Слободана Кнежевића, Димитрија Пецића, Ирене Лагатор Пејовић, Александре Гордић, Катрине Алемпијевић, Лепосаве Милошевић-Сибиновић, Здравка Јоксимовића, Александра Рафајловића, уметничких група Шкарт и Уртика… и неколико страних уметника: Валентин Стефанов/ Бугарска, Петра Мајц/ Аустрија, Един Нуманкадић/БиХ…

Идеја да се у јединствену збирку систематским праћењем актуелне уметничке продукције слију радови „нових тенденција” с почетка овог века, онако како и сами представљају продукт текуће ликовне/визуелне продукције, опредељује и откупну политику Галерије упућујући на слику времена у коме настају, управо апострофирајући иновативност, хетерогеност, некомпатибилност, аутохтоност ауторске имагинације и техничко-технолошке реализације, ангажованост и све специфичности везане за турбулентни савремени свет.

sr_RSСрпски језик

Будимо у контакту

Уметничка галерија Надежда Петровић Чачак

Цара Душана 6, 32000 Чачак

Тел. +381 32 322 375