НАДЕЖДА И САВРЕМЕНИЦИ

Уметничка галерија Надежда Петровић

Збирку чинe 64 сликe од 26 аутора. Са највише радова (12), заступљена је Надежда Петровић. Поред слика Надежде Петровић збирци припадају и нека од антологијских дела овог периода, слике великана српске уметности прве половине 20. века, поред осталих: Николе Бешевића, Бете Вукановић, Живорада Настасијевића, Лепосаве Бе Павловић, Васе Поморишца, Ивана Радовића, Боривоја Стевановића, Видосаве Ковачевић…  У првом реду заступљени су аутори носиоци значајних промена у нашем сликарству, што се пре свега односи на увођење слободније форме, композитних варијација, дочаравања сугестивне атмосфере и снажних колористичких акцентовања. Они су истовремено и репрезенти нових уметничких идеја донетих са студија из Минхена и Париза –експресионизма, импресионизма, пленеризма, конструктивизма, симболизма, сецесије, интимизма, поетског реализма…

Најзначајнији аутор у збирци свакако је Надежда Петровић, европски авангардан уметник и зачетник српске модерне уметности. Надежда се ослобађа конвенционалних решења: снажним колоритом и густом пастуозном фактуром превазилази традиционални академизам са јасном тежњом разграђивања система реалистичке слике. У свом делу помирила је наизглед непомирљиво: стилски је своје сликарство потпуно окренула савременим европским токовима (експресионизму, фовизму и импресионизму), али истовремено, по тематици остала је национални сликар. Као стална поставка Надеждина дела су изложена у Спомен-соби.

У збирци се налазе и неколико остварења сликара “завичајаца“ – Живана Вулића, некадашњег професора цртања у Гимназији у Чачку и Драгана Ћирковића, сликара старог Чачка, сценографа градског позоришта и карикатуристе Чачанског Гласа.

Од 2018. године збирци припада и колекција од 17 цртежа познатог мајстора цртежа Љубомира -Љубе Ивановића. Цртежи се односе на Чачак и околину, а добијени су на поклон од Бранка Пауновића из Београда.

Цртежи Љубе Ивановића

sr_RSСрпски језик

Будимо у контакту

Уметничка галерија Надежда Петровић Чачак

Цара Душана 6, 32000 Чачак

Тел. +381 32 322 375