МЛАДИ 2019.

У суботу 18. маја 2019. године у 19 часова у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ биће отворена колективна изложба тријеналног карактера МЛАДИ 2019.

Уметничка галерија „Надежда Петровић“ је, препознавши значај Прве југословенске ликовне колоније младих у Ивањици (1968), намењене студентима завршних година и постдипломских студија ликовних академија из Београда, Загреба и Љубљане, установила награду, која је подразумевала излагање на колективној изложби тријеналног карактера под називом МЛАДИ. Сваке године награђивана су по два аутора, те је већ 1971. одржана прва изложба. У неизмењеним оквирима изложба се континуирано реализовала све до почетка деведесетих година прошлог века, до када и функционише Колонија у Ивањици. Године 1993. Уметничка галерија „Надежда Петровић“ преузима самостално организовање изложбе и успоставља нову праксу за одабир аутора који се од тада врши по избору једног или више селектора.

Изложба МЛАДИ 2019 представља радове шест уметника који на различите начине реагују на актуелности и ситуације из окружења и ширег друштвено – политичког контекста. У овогодишњем пројетку професори др Јован Чекић, др Маја Станковић, др Милета Продановић и Светлана Цвијановић су учествовали у помоћи при одабиру аутора и радова за изложбу: Јане Љубичић, Олге Милисављевић (Факултет за медије и комуникације, Департман за дигиталне уметности), Дуње Ожеговић, Александра Ракезића (Факултет ликовних уметности, Сликарски одсек), Катарине Самохин и Светлане Јовановић (Факултет примењених уметности, модул Сценски костим).

Изложба МЛАДИ 2019 биће отворена у оквиру 16. Ноћи музеја и трајаће до 9. јуна 2019. године.

Кустос изложбе: Марија Радисавчевић

sr_RSСрпски језик

Будимо у контакту

Уметничка галерија Надежда Петровић Чачак

Цара Душана 6, 32000 Чачак

Тел. +381 32 322 375