ОЛГА ЈЕВРИЋ – КОМПОЗИЦИЈА И СТРУКТУРА
3 – 25. јун 2023.
Изложба поводом стогодишњице рођења истакнуте југословенске и српске вајарке и првог извођења монументалне скулптуре у јавном простору
Аутори и кустоси изложбе
Жаклина Марковић (Српска академија наука и уметности), Дејан Вучетић (Кућа легата)
Кустос Уметничке галерије „Надежда Петровић” Јулка Маринковић
Стручно вођење кроз изложбу: Жаклина Марковић, Дејан Вучетић, 3. јун у 14 h
Дејан Вучетић, 9. јун у 18 h
Катарина Стевлић, 20. јун у 18 h

Предавање

Марија Радисавчевић
Модели репрезентације холокауста: меморијална скулптура Олле Јеврић

14. јун у 19 h

ОЛГА ЈЕВРИЋ – КОМПОЗИЦИЈА И СТРУКТУРА

 

Уметничкa галеријa „Надежда Петровић” Чачак

3 – 25. јун  2023.

Аутори и кустоси изложбе: Жаклина Марковић (Српска академија наука и уметности) и Дејан Вучетић (Кућа легата)
Кустос Уметничке галерије „Надежда Петровић”: Јулка Маринковић

Олга Јеврић – Композиција и структура – назив је изложбе која ће у организацији Српске академије наука и уметности, Куће легата и Уметничке галерије „Надежда Петровић” бити приређена у Уметничкој галерији „Надежда Петровић” у Чачку, након премијерне изложбе одржане у Галерији САНУ прошле године, која је била уприличена поводом значајног јубилеја – стогодишњице рођења истакнуте југословенске и српске вајарке, академика и легатора.

Олга Јеврић је рођена у Београду где је завршила одсек за клавир Музичке академије  1946. године, а затим и вајарски одсек Академије ликовних уметности 1948. године. Излаже на XXIX Бијеналу у Венецији 1958. године, када њено дело бива препознато и истакнуто од стране значајних европских ликовних критичара. Изабрана за дописног члана САНУ 1974. године, а 1983. постаје прва и једина жена вајар редовни члан САНУ. Активна у Одељењу ликовне и музичке уметности, она постаје председник Одбора за Речник појмова из области ликовних уметности и учествује у припреми Ликовне енциклопедије Лексикографског завода Југославије и Мале енциклопедије Просвете као члан редакције.

Опус Олге Јеврић спада у врхунске домете наше и европске модерне уметности друге половине 20. века. Њене визионарске скулптуре су новим материјалима, апстрактном формом и специфичним ликовним језиком трасирале ново поглавље југословенске скулптуре, истовремено остајући јединствена појава на нашем поднебљу. Збирка коју је уметница завештала Српској академији наука и уметности добила је 2015. године статус културног добра од националног значаја, док бројна инострана излагања и уврштење њених скулптура у значајне светске уметничке колекције, попут колекције Музеја Израела у Јерусалиму, Националне галерије у Берлину и  Тејт Модерн (Tate Modern) у Лондону, потврђују да дело Олге Јеврић превазилази националне оквире. 

Публици ће овом путујућом изложбом бити представљена дела из два легата уметнице која су поклоњена Српској академији наука и уметности и Кући легата у Београду у пажљиво селектованом обиму. Више од пет деценија плодоносног стваралаштва Олге Јеврић биће представљено делима, која укључују све значајне циклусе и појединачне радове – од Предлога за споменике (1951–1965), који су први смели искорак националне скулптуре изван фигурације ка апстракцији, све до последњих радова у којима су главна преокупација ауторке тактилна својства материјала.

Током трајања изложбе биће приказивани документарни филмови: Скулптура у свету предмета и пејзажа – Олга Јеврић (сценарио академик Љубомир Симовић, Марко Караџић, режија Марко Караџић) у продукцији Радио Телевизије Србије, Мисли и сећања у продукцији Куће легата и Простор и време у продукцији тадашње РТВ Београд, уз дигиталну презентацију уметничких фотографија које је Олга Јеврић стварала дуги низ година и ротацију скулптура малог формата из Легата Олге Јеврић у САНУ.

_____________________________________________________________________________

Екслузивност изложбе је да се приређује у време завршних радова на првом јавном извођењу њене монументалне скулптуре које се дешава управо у Чачку. Пројекат извођења скулптуре осмишљен је 2009. године уз одобрење искрену радост Олге Јеврић. Аутор и иницијатор пројекта, историчар уметности Љубиша Симовић, кустос у краљевачком музеју и тадашња директорка Уметничке галерије „Надежда Петровић“, историчарка уметности Милица Петронијевић, одабрали су заједно са уметницом скулптуру „Распон у тензији“ из 1996. године, којој је тада у називу додата одредница – Чачак. По изричитој жељи уметнице, посао израде скулптуре поверен је вајару Зорану Кузмановићу, уз уметнички и стручни надзор вајара Косте Богдановића и кустоса Љубише Симовића. Међутим, пројекат тада није довршен и поред озбиљних припрема и започетих послова, па је „коб“ неизвођења скулптура Олге Јеврић наставила да траје и после њене смрти.

 

Непуну деценију касније и у измењеним околностима када ни Јеврићева ни Богдановић нису више међу нама, наставило се са реализацијом пројекта који је од изузетног значаја за српску културу. У том смислу, извођење скулптуре „Распон у тензији (Чачак)“ у години када је Чачак „Национална престоница културе“ и када се обележава 150 година од рођења Надежде Петровић, права је прилика да се на достојан начин одужимо Олги Јеврић, исто тако великој уметници и академику а да српска уметност скулптуре добије можда и најзначајније монументално дело у својој антологији.

_____________________________________________________________________________

 

Изложба, у оквиру које ће бити представљено око 70 радова насталих у периоду од 1948. до 2001, поред одавања признања делу Олге Јеврић и његовом неоспорном значају у оквиру српске, тадашње југословенске, али и европске уметничке сцене друге половине 20. века, има за циљ и упознавање млађе генерације са опусом наше истакнуте ауторке. Са друге стране, старија публика ће имати прилику да се поново сусретне са препознатљивим апстрактним формама које су је уврстиле у ред најзначајнијих скулпторки 20. века.

Покровитељи пројекта су Министарство културе Републике Србије и Град Чачак.

 

sr_RSСрпски језик

Будимо у контакту

Уметничка галерија Надежда Петровић Чачак

Цара Душана 6, 32000 Чачак

Тел. +381 32 322 375