СЛИКАРИ – РАТОВИ – ПЕЈЗАЖИ

Радно време за публику: • уторак – петак: 10 – 20 часова • субота и недеља: 10 – 14 часова

Поводом обележавања 100 година од завршетка Првог светског рата Уметничка галерија „Надежда Петровић“  приређује изложбу СЛИКАРИ – РАТОВИ – ПЕЈЗАЖИ.

 

Изложба је посвећена свим српским сликаркама и сликарима којима је део живота и рада захватио и обликовао ратни вихор и указује да, у овој 2018. години, проглашеној за годину културног наслеђа у Европи, њихова дела припадају посебно важном сегменту европске културне прошлости.

Тема изложбе је пејзаж и приказује један историјски преглед развоја и заступљености овог мотива у српском сликарству. Аутор изложбе је Драгана Божовић, кустос галерије. Кроз изложена дела прати се однос сликара и сликарки према пејзажу као ликовном мотиву са акцентом на стваралаштво у време ратних и поратних година. На изложби се налази укупно 36 уметничких дела. Заступљени уметници рођени су између 1870. и 1930. године и тиме припадају генерацијама чију су младост или зрело доба обележили Први и Други балкански и Први и Други светски рат, односно, већином су учествовали у ратовима као борци, добровољне болничарке и ратни сликари. Изложена дела настала су између 1900. и 1960. године.

Куриозитет изложбе је излагање цртежа Димитрија Мите Петровића, првог учитеља цртања у Чачку, несуђеног уметника, али једног од првих српских ратних сликара још из времена српско-турских ратова. Његова дела су први пут изложена и први пут су се нашла поред слика његове славне ћерке Надежде Петровић. Такође, његова дела подсећају да се ове године навршило и 140 лета од завршетка српско-турских ратова. Дела Димитрија Мите Петровића за изложбу је уступио Народни музеј у Чачку, а успостављена је сарадња и са КУД „Абрашевић“ из Чачка који је уступио дело уметника Бранка Станковића.

Изложба је реализована захваљујући Граду Чачку и Министарству културе и информисања Републике Србије.

sr_RSСрпски језик

Будимо у контакту

Уметничка галерија Надежда Петровић Чачак

Цара Душана 6, 32000 Чачак

Тел. +381 32 322 375