Отворен четврти циклус програма „Препознавање“

„Препознавање 4 – резиденцијални програм“ је наставак дугорочног регионалног  уметничког пројекта Препознавање,који је до сада реализован кроз два циклуса изложби: Препознавање, 2005 – 2007, Крушевац, Чачак, Краљево, Ниш и Подгорица (Црна Гора); Препознавање 2, 2010 – 2012, Подгорица, Чачак, Ниш, Крушевац, Краљево, Куманово (Македонија) и Софија (Бугарска); регионалну конференцију Препознавање 2013, Крушевац, када је приређена и изложба бугарских уметника, и кроз трећи циклус, започет резиденцијалним програмом у Сићеву и Нишу 2014. и завршен приређивањем изложби 2015-2016. године у Нишу, Крушевцу, Краљеву, Чачку, Пловдиву (Бугарска) и Никшићу (Црна Гора).

Пројекат је посвећен успостављању и промовисању партнерске сарадње галерија/музеја, кустоса, уметника, у заједничком деловању на препознавању локалних уметничких сцена, мобилности уметника, кустоса, размене и видљивости савремене уметничке праксе у региону. Као такав остварује вишеслојне сарадничке мреже и истински је допринос децентрализацији. Мисије које све институције окупљене на пројекту имају на промовисању савременог стваралаштва, али и његовом подстицању, сагледавању, валоризовању и едукацији, у заједништву успостављене сарадње и промовисању различитости, омогућавају и рад уметника управо у сплету околности самог пројекта и места одржавања резиденцијалног програма – Рибарска Бања и Крушевац, као место богате културне баштине.

 

Уважавајући досадашња искуства сарадника на пројекту, посебно са претходно установљеним резиденцијалним програмом, четврти циклус Препознавања, започет је резиденцијалним програмом у Рибарској Бањи и Крушевцу, а одвијао се као део истраживања кустоса и уметника у одређеним контекстима који су препознати као заједничке теме и специфичне уметничке праксе, кроз подршку уметничкој продукцији и савременој уметности. Почетном делу овог, четвртог циклуса претходиле су, пре свега, кустоске активности у вези концепта, избора уметника, контекста, тема и места. Током боравка на резиденцијалном програму представљени су уметници, путем презентовања досадашњег рада, њихових поетика и покренута су многа питања, која се односе на актуелне токове уметности и друштва.

Данас смо сви под стресом, забринути и оптерећени људи у потрази за смислом, а скоро антихеројски и анестезирано живимо плитке животе. Да ли је природа постала лаж за којом жудимо и о којој маштамо једино кроз имагинарне и екранске слике лепоте и раскоши у које желимо пројектовати сами себе? Или нам може помоћи да се повежемо са собом и ослободимо се друштвених баласта који нас роботизују и одузимају идентитете? Да ли је боравак урбаног човека стваран у природи, или је само средство концептуалног маневрисања и пројектовања себе у природу, из које је можда трауматично искључен? Да ли је боравак у природи ескапизам или се можемо исконски повезати са њом? Да ли постајемо непатворени, племенити и чисти или нам је важан угођај, краткотрајна туристичка пријатност, која ће бити овековечена фотографијама? Да ли је непосредан и дубок контакт са природом кључ за препознавање природе уметности? Који је пут којим се уметност са маргине враћа у авангардне просторе друштва, њено природно место?

Сарадници на Препознавању 4: Уметничка галерија-Народни музеј Крушевац /носилац пројекта/, Галерија савремене ликовне уметности, Ниш, Уметничка галерија „Надежда Петровић“, Чачак, Народни музеј Краљево, Умјетнички музеј –Народни музеј Црне Горе.

Стручни тим: Биљана Грковић /координатор пројекта/, Милица Тодоровић, Јулка Маринковић, Љубиша Симовић и Љиљана Караџић историчари уметности, кустоси наведених установа.

Уметници: Јелена Рубил (Крушевац),  Ивана Станковић (Ниш), Нина Галић (Краљево), Весна Илић Даријевић (Чачак), Јована Вујановић (Подгорица).

Пројекат Препознавање у континуитету подржава Министарства културе и информисања Републике Србије, уз чију помоћ се реализује и овогодишњи резиденцијални програм.

 

Кратке биографије уметника:

Мр Весна Илић Даријевић

Рођена 1970. у Чачку. Дипломирала графику на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Зорана Тодовића, 1997. Завршила постдипломске студије (смер цртеж) на Факултету ликовних уметности у Београду у класи професора Дарије Качић, а мастер студије (студијски програм сликарство), на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Горана Деспотовског, 2015. Члан УЛУС-а од 2000. Активно излаже од 1997. године у земљи и иностранству (Краков, Канагава, Београд, Нови Сад, Крагујевац, Краљево, Чачак…). Професор је на Високој школи техничких струковних студија у Чачку.

Ивана Станковић

Рођена 1973. у Нишу. Дипломирала је на графичком одсеку Факултета ликовних уметности у Приштини у класи професора Зорана Јовановића Добротина. Магистрирала је на ФЛУ у Београду у класи проф. Биљане Вуковић. Члан је УЛУС-а.

Реализовала је 13 самосталних изложби у градовима Србије (Ниш, Београд, Крагујевац, Краљево) и Македоније (Скопље, Куманово и Охрид). Учествовала је на преко 150 колективних изложби у земљи и иностранству (Бугарска, Мексико, Канада, Хрватска…) Од 1999. ради у Уметничкој школи у Нишу као професор графичких предмета.

Јелена Рубил

Рођена је 1975. у Крушевцу. Дипломирала је сликарство на Академији умјетности у Бања Луци 2005. и магистрирала 2010. на одсеку за Вишемедијску уметност, Интердисциплинарних студија Универзитета у Београду. Тренутно је на докторским студијама на истом универзитету. Од 2012. предаје на основним студијама Факултета лијепих умјетности у Бања Луци, предмете Сликарство и Интермедија. Од 2015. предаје на мастер студијама на истом факултету. Члан је УЛУС-а од 2009. г. Учесница је више изложби вишемедијске уметности, нових технологија, у земљи и иностранству, коаутоор међународног пројекта „Ризом града“, учесница семинара и конференција о дигиталној култури.

Нина Галић

Рођена је 1987. у Краљеву. Завршила основне, 2009. и мастер, 2011., студије на Факултету ликовних уметности у Београду на вајарском одсеку и била стипендиста Фонда за младе таленте 2010/2011 године. Самосталне изложбе одржала у Контакт Галерији СКЦ Крагујевац (2017.), Ликовној галерији Културног центра Београда (са Бојаном Атлијом и Иваном Милев, 2016.), Галерији Ремонт у Београду (2015.) и Галерији Београдске тврђаве, Горњи град – Стамбол капија (2011.). Учествовала на више групних изложби, ликовних колонија и радионица у Србији и иностранству.

Јована Вујановић

Рођена је 1986. у Подгорици. Дипломирала је на Факултету ликовних умјетности на Цетињу 2011. године, студијски програм графика. Добитница је годишње награде Факултета ликовних умјетности Цетиње за слободни цртеж 2008. године. Резиденцијално је боравила у Берлину, 2012. године. Излагала на самосталним и групним изложбама у Црној Гори, Србији, Италији, Албанији… Живи и ради у Подгорици.

Кустоски тим „Препознавања 4“:

Биљана Грковић

Јулка Маринковић

Љубиша Симовић

Љиљана Караџић

Милица Тодоровић

sr_RSСрпски језик

Будимо у контакту

Уметничка галерија Надежда Петровић Чачак

Цара Душана 6, 32000 Чачак

Тел. +381 32 322 375