ПРЕПОЗНАВАЊЕ 4 КРУШЕВАЦ КРАЉЕВО ЧАЧАК НИШ ЦЕТИЊЕ ВИДИН

Уметничка галерија „Надежда Петровић

17. jануар – 7. фебруар 2019.


Радно време за публику: • уторак – петак: 10 – 20 часова • субота и недеља: 10 – 14 часова

У Уметничкој галерији „Надежда Петровић“, Чачак у четвртак 17. јануара 2019.  отворена је изложба регионалног уметничког пројекта ПРЕПОЗНАВАЊЕ који је у свом четвртом циклусу започет резиденцијалним програмом у Рибарској Бањи и Крушевцу  2017. године као део истраживања кустоса и уметника у контекстима који су препознати као заједничке теме и специфичне уметничке праксе.

Заступљено је шест уметника: Јелена Рубил (Крушевац), Нина Галић (Краљево), Весна Илић Даријевић (Чачак), Ивана Станковић (Ниш), Јована Вујановић(Подгорица) и Богдан Александров (Видин) који у својим радовима мапирају питања савремених процеса у контексту промишљања места уметника и уметничких дела, али, пре свега, места појединца у савременом свету, односа ка природи, технологији, дигиталној култури, као и појава и питања која произилазе или су у вези са природним законитостима и феноменима укупне друштвене стварности.

Установе, сарадници на Препознавању 4: Уметничка галерија-Народни музеј Крушевац /носилац пројекта/, Галерија савремене ликовне уметности Ниш, Уметничка галерија „Надежда Петровић“, Чачак, Народни музеј Краљево (Србија), Народни музеј Црне Горе на Цетињу (Црна Гора), Уметничка галерија „Никола Петров“ Видин (Бугарска).

Пројекат је посвећен успостављању и промовисању партнерске сарадње галерија, музеја, кустоса и уметника у заједничком деловању на препознавању локалних уметничких сцена и видљивости савремене уметничке праксе у региону. Будући да се остварује кроз вишеслојне сарадничке мреже пројекат је од Министарства културе и информисања Републике Србије препознат и подржан као истински допринос децентрализацији у култури.

Покренут 2004. године, до сада је реализован кроз два циклуса изложби: Препознавање, 2005 – 2007, Крушевац, Чачак, Краљево, Ниш и Подгорица (Црна Гора); Препознавање 2, 2010 – 2012, Подгорица, Чачак, Ниш, Крушевац, Краљево, Куманово (Македонија) и Софија (Бугарска); регионалну конференцију Препознавање 2013, Крушевац, када је приређена и изложба бугарских уметника, и кроз трећи циклус, који је започет резиденцијалним програмом у Сићеву и Нишу 2014. и реализован низом изложби приређеним током 2015. и 2016. године у Нишу, Крушевцу, Краљеву, Чачку, Пловдиву (Бугарска) и Никшићу (Црна Гора).

Стручни тим: Биљана Грковић /координатор пројекта/, Милица Тодоровић, Јулка Маринковић, Љубиша Симовић, Љиљана Караџић, Свилен Стефанов, историчари уметности.

Изложба је током новембра и децембра приређена у Крушевцу, а после Чачка  ће, до краја године, бити отворена и у свим осталим установама сарадницима у пројекту Препознавање 4.

ТВ прилози:

https://tvlav.rs/2019/01/19/glasnik-18-01-2019-video/

https://www.youtube.com/watch?v=IGrKgNaSKeU

sr_RSСрпски језик

Будимо у контакту

Уметничка галерија Надежда Петровић Чачак

Цара Душана 6, 32000 Чачак

Тел. +381 32 322 375