Бојан Ђорђев
Услови заједничког размишљања трилогија о капитализму, марксизму и револуцији

Уметничка галерија „Надежда Петровић“, Чачак

6-20. октобар, 2017.


Радно време:  уторак – петак: 10 – 19h  ●  субота и недеља: 11 – 14h  ●  понедељком затворено за посетиоце

Изложба Услови заједничког размишљања је замишљена као отворен процес у којем у галеријском простору изложба настаје у етапама, кроз просторне и перформативне интервенције, не као завршени пројекат, већ активна уметничка пракса у константном дијалогу и покрету. Тематски изложба се осврће на последњих пет година (2012-2017) моје уметничке праксе која је везана за извођачке уметности и која се заснива на активном раду са публиком, кроз истраживање потенцијала коришћења институције уметности као места и околности учења, рефлексије и испробавања нових модела организације друштва. У жижи интересовања су политичка и друштвена питања садашњице: криза капитализма, однос према наслеђу левице, формирање и политичка тежина колектива као и (материјални) услови за заједничко размишљање.

Услови заједничког размишљања се реализује кроз три перформанса. Шта сам научио о капитализму је монолог у којем отварам и делим сопствени процес учења са публиком. Зидови галерије третирани су као бележница и како се који појам обради и усвоји, пређе са зида у заједнички простор знања, он се и прекречи. Дискретни шарм марксизма спаја сцену, трпезу и агору у јединствени диспозитив и сервира марксистичке текстове о класној борби и револуцији као вечеру од шест јела. Специјално за ову изложбу је произведен и нови рад у сарадњи са ликовним уметником Синишом Илићем Оријентација у 100 револуција који хронологију и систематизацију покушаних и успелих револуција од 1917. до 2017. и њихове политичке артикулације, настоји да материјализује и изведе као специфичну мапу света од 100 квадратних метара.

Б. Ђ.


календар догађаја


 

петак 6. октобар у 19h

Шта сам научио о капитализму

перформанс

2012.


 

субота 7. октобар у 18h

Дискретни шарм марксизма

перформанс вечера у шест следова

2013/14.

*организован бесплатан превоз из Београда, резервација места на ana.anakijev@gmail.com

ко-продукција DasArts, Амстердам и Теорија која Хода, Београд; графички дизајн: Катарина Поповић; дизајн простора: Синиша Илић; превод на српско-хрватски: Вера Коњовић; музичари: Петар Гљеб и Катарина Јовковић.


 

субота 14. октобар у 18h

Оријентација у 100 револуција

акција

2017.

*организован бесплатан превоз из Београда, резервација места на ana.anakijev@gmail.com

ко-ауторство са Синишом Илићем

ко-продукција Уметничка галерија „Надежда Петровић“ у Чачку и Теорија која Хода, уз подршку програма Култура Европске Уније кроз пројекат Create to Connect. Перформанс је конципиран и пробно изведен 2016. на програму уметничке резиденције Bundeskanzleramt и KulturKontakt, Аустрија.


 

Бојан Ђорђев (1977.) је позоришни и перформанс уметник образован у пољу позоришта и теорије уметности у Београду и Амстердаму. Поред Београда, његови радови су приказивани у Берлину, Бриселу, Амстердаму, Њујорку, Бечу, Цириху, Загребу, Ријеци, Љубљани… Члан уредничког колектива и су-оснивач платформе Теорија која Хода и ТкХ часописа за теорију извођачких уметности. Његова рецентна уметничка пракса истражује перформативне формате марксистичке мисли и наслеђа левице. У пролеће 2016. путовао до Буенос Аирес теретним бродом да би проучавао запетљану кореографију светске трговине, што је резултирало перформансом Said to contain.

Изложба Услови колективног размишљања реализује се као награде публике 28. Меморијала Надежде Петровић.

bojandjordjev.wordpress.com

 

продуценткиње: Драгана Јововић и Ана Анакијев

sr_RSСрпски језик

Будимо у контакту

Уметничка галерија Надежда Петровић Чачак

Цара Душана 6, 32000 Чачак

Тел. +381 32 322 375