Филмски и видео програм: Александра Секулић и Марко Грба Синг


Филмски и видео програм Уметничке галерије “Надежда Петровић“ настављен је у понедељак, 19. новембра у 20 часова. Гости програма били су Александра Секулић из београдског Центра за културну деконтаминацију и редитељ Марко Грба Синг. Гошћа је најпре представила стваралаштво младог редитеља у уводној речи, а затим је уследила пројекција изабраних филмова:

1. КАСНО СМО СЕ СРЕЛИ (кратки документарни), 2011.
2. АБДУЛ & ХАМЗА (средњеметражни), 2015.
3. СТАРС ОФ ГАОМЕИГУ (кратки документарни), 2017.

О филмовима Марка Грбе Синга, Александра Секулић каже:

“Филмски радови Марка Грбе Синга одликују се филмском ерудицијом, специфичним темпом, али пре свега снажном жељом да се евоцира реални ритам стварања и неговања емпатије. Драгоценост филмског времена у ери комерцијалног и скупог филма сужава могућност озбиљног емотивног повезивања у филмском искуству, те су филмски поступци Марка Грбе Синга обележје својеврсне побуне новије генерације аутора који траже повратак хуманог и емоционалног односа у филмско искуство. Кадрови који дају време за предах, ауторефлексију, асоцијатовну игру са филмских крајоликом, траговима историје, покушаји продужетка момента до упијања смисла из свакодневних убрзаних ритмова, путовања, коминикације, рада – то су филмска средства којим се редефинише солидарност, емпатија и нови сензибилитет.“

Програм је подржан од стране Министарства за културу и информисање Републике Србије, а улаз је бесплатан.


 

О гостима:

Александра Секулић је докторски кандидат на групи Теорија уметности и медија на Факултету за медије и комуникацију Београду. Мастер студије завршила на групи Менаџмент у култури и културна политика на Балкану (Универзитет уметности у Београду/ Universite Lumiere Lyon 2, UNESCO Chair). Дипломирала Општу књизевност и теорију књижевности на Филолошком факултету у Београду.

Уредница програма у Центру за културну деконтаминацију у Београду од 2010. године (визуелне уметности и филмски програм, Делегирани јавни простор, Студије контекста, и други пројекти). Са кустоскињом Бранком Бенчић реализовала изложбе „Видео, телевизија, антиципација“ (МСУ Београд, МСУ Загреб), „Слободан Шијан – Филмски летак“ (ЦЗКД, ММЦ ЛУКА Пула). Са тимом Медијска археологија реализовала програмске циклусе и пројекте: “Деведесете”, “Могућност избора”, “Гласачка машина”, “Омладинска култура у СФРЈ”. Са групом Космопловци из Београда и Народном библиотеком Србије реализовала 2010. године истраживање, изложбу у Лајпцигу и књигу “Невидљиви стрип: Алтернативни стрип у Србији 1980-2010.”. Уредница публикација „Performing The Museum – A Reader“ (МСУВ, 2016), „Видеографија региона“ (ДКСГ, 2009) и других. Сарађује са часописима и листовима Реч, Бетон, Symposion… Чланица жирија (2014.) и сарадница Међународног кратког филма у Оберхаузену.

Марко Грба Синг је рођен 1988. године у Београду, СФРЈ. Тренутно је на докторским студијама филмске и ТВ режије на Факултету драмских уметности у Београду. Направио је неколико музичких спотова за домаће поп и рок бендове. Његови кратки документарци „Касно смо се срели“ и „Бледо“ имали су светску премијеру на фестивал Visions du Réel у Ниону у Швајцарској.

Његов средњеметражни играни филм „Абдул & Хамза“, који се бави судбином избеглица на тлу Европе, премијерно је приказан на фестивалу ФИД Марсеј 2015. године и добио специјалну награду жирија у конкуренцији дебитантских филмова. Почетком априла 2016. године, у оквиру пројекта Looking China, одлази у Кину и снима кратки документарац „Stars of Gaomeigu“, за који добија награду за најиновативнији кратки филм на фестивалу Visions du reel у Ниону, 2017. године. Био је члан студентског жирија на фестивалу у Сан Себастијану 2016. године. Уметнички је директор Белдокса и селектор Панчево филм фестивала. Живи и ради у Београду.

sr_RSСрпски језик

Будимо у контакту

Уметничка галерија Надежда Петровић Чачак

Цара Душана 6, 32000 Чачак

Тел. +381 32 322 375