Услови заједничког размишљања – трилогија о капитализму, марксизму и револуцији


У петак 6. октобра 2017. године перформансом Шта сам научио о капитализму­? у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ отворена је самостална изложба Бојана Ђорђева под називом Услови заједничког размишљања – трилогија о капитализму, марксизму и револуцији. Перформанс је реализован у форми монолога, у којем је уметник поделио сопствени процес учења са публиком. Зидови галерије третирани су као бележница, и како се који појам обрађивао и усвајао, прелазио је у заједнички простор знања, те се онда и кречио.

Уметник је, већ следеће вечери, у суботу 7. октобра оджао и други перформанс, интерактивног карактера, Дискретни шарм марксизма који је спојио сцену, трпезу и агору у јединствени диспозитив. На вечери од шест јела, испитујући концепт хране за душу, (која је била потпуно изведена у папиру и графичком дизајну) сервирани су марксистички текстови о класној борби и револуцији. Одмор од неког тежег јела, гости су могли пронаћи у библиотеци, где је закуска била сервирана у полицама за књиге.

У суботу, 14. октобра, одржан је трећи перформанс Оријентација у 100 револуција у чијем извођењу је учествовала и публика.

Самостална изложба Бојана Ђорђева представља реализацију Награде публике на 28. Меморијалу Надежде Петровић и биће отворена до 20. октобра 201