АКТУЕЛНЕ ИЗЛОЖБЕ

Рисим: Сликар на дуге стазе

Слике и цртежи из Спомен-збирке Богића Рисимовића Рисима

јун – август 2020. године

Галерија “Рисим”, Господар Јованова 11


 

Радно време за публику:

уторак – петак: 11 – 18 часова

субота: 10 – 14 часова

Изложбом „Рисим: Сликар на дуге стазе“ Уметничка галерија „Надежда Петровић“ Чачак свечано отвора реконструисани објекат Галеријe „Рисим“ у уторак 02. јуна у 18.00 сати. Част да отвори овај значајан догађај припала је Милуну Тодоровићу, градоначелнику Чачка.

Радови на опсежној реконструкцији објекта започели су 2017. године. Извршена је санација влаге, конзерваторско-рестаураторски радови фасаде и крова објекта, као и адаптација унутрашњег изложбеног простора. Радови су окончани постављањем система техничке заштите објекта почетком ове године.

На изложби „Рисим: Сликар на дуге стазе – Слике и цртежи из Спомен-збирке Богића Рисимовића Рисима“ представљен је значајни део уметниковог опуса, а поставка ће бити доступна посетиоцима до краја августа (након чега почињу припреме за 30. Меморијал Надежде Петровић).

„Ја сам сликар на дуге стазе – кроз време … Тек сам пред великом сликарском авантуром“, речи су Рисимове које осликавају дух његовог стваралаштва.

„Богић Рисимовић Рисим припада првим генерацијама младих сликара који су почетком педесетих година прошлог века у узаврелој атмосфери општег друштвеног, економског и културног полета учествовали у стварању нове уметничке сцене, развијајући се и сазревајући упоредо са појединим облицима послератног модернизма српског и југословенског сликарства. Током три и по деценије стваралачког рада прошао је особен и целовит развојни пут у којем је завичај био исходиште и непресушна иконографска потка у стварању чистог језичког простора и пут ка интегралном уметничкоом делу универзалног значења. Судбинска везаност за боју започела је у раном детињству у живописном окружењу бојаџијске радње његовог оца, што је у Рисимовој свести уткало живу колористичку матрицу и у многоме одредило његово сликарско биће. Стваралаштво је почео сликама прожетих духом, етиком и естетиком крајпуташа и надгробних сеоских споменика Драгачева, а потом, преко слика сетних, тајанствених простора стварне и имагинарне градске атмосфере испуњених симболиком пролазности, отуђености и усамљености савременог човека, стигао до представе универзалног и метафизичког завичаја, до слика чистог поетског доживљаја, којима је дефинисао свој филозофски и егзистенцијални став“, Јулка Маринковић, музејски саветник.

Аутор изложбе је Јулка Маринковић, историчар уметности-музејски саветник у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ Чачак, док је избор изложених цртежа сачинила Катарина Стевлић, историчар уметности.

Богић Рисимовић Рисим

(кратка биографија)

 

Рођен је у Чачку 1926. године. Академију ликовних уметности, одсек за графику и сликарство, завршио је у Београду у класи Михаила Петрова и Ђорђа Андрејевића Куна. Поред сликарства, успешно се бавио филмском сценографијом (у филмовима Пурише Ђорђевића), илустрацијама које су током година објављиване у дневним листовима (Политика), часописима и књигама. Писао је поезију и текстове о уметности. Након петогодишњег боравка и рада у Сарајеву (1950-1955) прешао је у Београд где је неко време био слободан уметник, а потом дужи низ година  професор цртања на Факултету примењених уметности у Београду. Имао је велики број самосталних и групних изложби у земљи и иностранству. Добитник је више важних награда за културу и уметност као и друштвених признања. Преминуо је у Београду 1986. године.

Спомен збирка Богића Рисимовића Рисима

 

Збирка је формирана 1992. године, неколико година пошто је уметникова породица по његовој смрти граду Чачку поклонила 40 слика, неколико стотина цртежа, скица, илустрација, литерарну заоставштину и архивску грађу са намером да то као целина буде основа за легат у којем би Рисимова заоставштина била на прави начин обрађена и изложена јавности. Стручни послови чувања, заштите и излагања тако дефинисане збирке поверени су Уметничкој галерији „Надежда Петровић” која је у свом фонду већ поседовала 18 Рисимових слика што заједно омогућава доста добар преглед стваралаштва овог значајног српског сликара. За потребе чувања и излагања збирке град је реконструисао стару кућу у Господар Јовановој 11. Данас се ова кућа, као други изложбени простор Уметничке галерије „Надежда Петровић”, познат и као Галерија „Рисим”, користи не само за сталну поставку Рисимових слика већ и за друге изложбе и уметничке садржаје.