Представљена издавачка делатност Уметничке галерије “Надежда Петровић”


28. октобар 2020.

Уметничка галерија “Надежда Петровић” у Чачку представила је 28. октобра своју издавачку делатност у Новој галерији визуелних уметности у Београду, на завршној вечери манифестације “Шта гледаш”, у оквиру које је одржана и изложба књига у чијем фокусу је савремена визуелна уметносту и циклус разговора са познатим књижевницима, есејистима и уметницима.

О едицији “Равнотежа” као и о другим издањима Уметничке галерије “Надежда Петровић” говорио је уредник “Равнотеже” писац Владан Матијевић, а модератор разговора био је новинар Небојша Грујичић.

Манифестација Нове галерије визуелних уметности “Шта гледаш” замишљена је да писци говоре и о визуелним уметностима и о свом раду, у простору примарно посвећеном изложбама, а не књижевним вечерима, а поред Матијевића у циклусу разговора током октобра учествовали су и Мухарем Баздуљ, Милена Марковић, Урош Ђурић, Зоран Насковски и Зоран Пауновић.

У простору београдске галерије током октобра биле су изложене најважније публикације из области историје, теорије и критике савремене визуелне ументности, међу којима су била издања Факултета за медије и комуникацију, Факултета драмских уметности у Боеграду , “Орион Арта”, Музеја савремене уметности Војводине, Дома културе Студентски град, Уметничке галерије “Надежда Петровић”, издавачких кућа “Службени гласник”, “Клио”, “Геопотеика” и Деска за креативну Европу Србија.

Владан Матијевић је гостујући у Новој галерији визуелних уметности истакао да је у едицији “Равнотежа” до сада објављено девет књига у којима су, о ликовној уметности и њеној корелацији са тренутком у коме настаје, али и рефлексијама на будбуће време, писали значајни писци али и ликовни уметници.

Сви они су у својим есејима и ликовним критикама писали о контексту у коме настаје уметност, утицају уметника на друштвени ток мисли, покушавајући да одговоре на занимљиво и комплексно питање “шта је уметност”, разматрајући дефиниције лепоте, укуса, симболизма. начине представљања и истражујући однос између уметника и публике.

Матијевић је у занимљивом разговору са модератором Небојшом Грујичићем и публиком говорио и о појмовном апарату који се користи за говор о визуелним уметностима, од Бодлера до Берџера, о уметности и технологији, уметности у електронској ери и о односу књижевног и ликовног дела и њиховог одговора на питања стварности.

На крају вечери представљен је и нови роман Владана Матијевића “Слобода говора” који је недавно обајвила београдска издавачка кућа “Лагуна”.

Уметничка галерија “Надежда Петровић” у Чачку покренула је 2006. године едицију “Равнотежа”, која се бави ликовном есејистиком и критиком.

У тој едицији до сада су објављене књига есеја ликовног уметника и теоретичара уметности Милије Белића “Арс лонга”, есеји Џона Берџера “Облик џепа”, “Успомене на сликарство” чији су аутори Бранко Кукић, Светислав Басара, Јовица Аћин и Давид Албахари, две књиге есеја Владе Урошевића “Чуда и чудовишта” и “Измаштани светови”.

Објављене су иликовне критике сликарке Надежеде Петровић, чије име носи Галерија у Чачку и који су први пут објављени у сабраном издању, ликовне критике Растка Петровића под насловм “Изложбе”, књиге “Делакроа” Шарла Боделра и “Религиозно осмишљење уметности” Момчила Настасијевића.