Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић

04. децембар 2020.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић посетила је Чачак, обишла  Уметничку галерију „Надежда Петровић“, Народни музеј и Градску библиотеку и том приликом истакла да и поред тешке ситуације због пандемије буџет за културу неће бити умањен, већ благо увећан, а више ће се улагати у програме, као што су „Градови у фокусу“.

Министарка Гојковић је након обиласка Уметничке галерије „Надежда Петровић“ рекла да је Чачак веома активан на пољу културе, да постоји добра сарадња и на институционалном и програмском нивоу, као и да се Галерија „Надежда Петровић“ једина одазвала на позив Унеска да се обележе годишњице рођења еминентних личности из области културе, у периоду 2022-2023. година и упутила предлог Министарству културе и информисања за одржавање изложби о париском периоду стваралаштва наше сликарке у оквиру обележавања 150 година од рођења Надежде Петровић.

„Похваљујем Град Чачак јер је једини град који се јавио на позив Министарства културе и информисања, односно Сектора за међународну сарадњу, и пријавио свој програм за обележавање годишњице 150 година од рођења Надежде Петровић. Град Чачак и програм обележавања ове годишњице пријавили смо на Унесков конкурс за 2022/2023. годину“, истакла је министарка Гојковић.

Подсетивши да се ускоро усваја буџет Србије за 2021. годину, Гојковић је рекла да очекује расправу и у сегменту културе и информисања.

„Могу да будем задовољна као министар културе и информисања који је преузео ову дужност у скорије време, што наш буџет неће бити умањен, чак имамо и благо увећање, и што смо успели у комуникацији са председником државе, председницом Владе и министром финансија да договоримо виша улагања у сегменте као што је конкурс „Градови у фокусу“ што је битно и за град Чачак који може да учествује у њему“, подвукла је министарка.

Том приликом она је најавила да су у току припреме за будућу престоницу културе Србије, што је нова категорија и са тим припремама би се кренуло следеће године, а онда би било омогућено градовима да учествују у њему.

„Град Чачак је озбиљан кандидат за тако нешто, јер видим да се много улаже, имате галерије, Народни музеј, али пратите и савремена достигнућа у уметности и не заборављате људе, не само из историје културе са ових простора, него и оне који су оставили трага у савременом стваралаштву, а то је рецимо наша чувена глумица Соња Савић. Градоначелник Милун Тодоровић ми је рекао да ће једна биоскопска сала у новом биоскопу понети њено име“, навела је Гојковић.

Када је реч о пандемији, министарка сматра да је поред живота и здравља људи, најугроженија економија, а затим култура.

„Пандемија као да се са своје стране труди да уништи, угуши културу, а без културе савремени свет, и уопште цивилизација не може да опстане. Видим колико је култура жилава, отпорна и бори се да проналази нове моделе комуникације са публиком. Тешко је и биће тешко и у будућности, јер када изгубите своју публику, касније је теже вратити је“, рекла је Гојковић у Чачку.

Подсетила је да је недавно са представницима репрезентативних синдиката из области уметности потписала допуну Колективног уговора да сви запослени у установама културе уколико се разболе од Ковида имаће право на накнаду плате у висини од 100 одсто просечне плате.

„У овим моментима када највише издвајамо за здравство, наравно да ћу помагати културу у нашој држави, јер без културе нико не може да живи“, нагласила је министарка.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић је у оквиру акције “Зелена Србија“ засадила саднице у дворишту Народног музеја у Чачку.