Драмска прича о животу породице Надежде Петровић у Чачку


26. децембар 2019.


 

У Уметничкој галерији “Надежда Петровић“ крајем 2019. и током 2020. године део програма посвећен је обележавању 150 година од доласка родитеља Надежде Петровић у Чачак.

Тим поводом у четвртак 26. децембра 2019. у Галерији је одржан драмски едукативни програм „Са Надеждом кроз време“. Ученици шестог разреда Основне школе „Ђенерал Марко Ђ. Катанић“ из Бреснице извели су драмски текст са темом „У српско-турским ратовима“. Публика је током овог наступа сазнала више о боравку породице Надежде Петровић у Чачку, о учествовању Мите Петровића у српско-турским ратовима (1876 – 1878) и тешкоћама које је живот у ратним годинама носио у то време. Аутор драмског текста је Драгана Божовић, кустос у Галерији, а ученике је припремао Драгиша Нешковић, професор српског језика у бресничкој школи. Реализацију наступа је, позајмицом костима, помогло КУД „Абрашевић“ из Чачка.

Галерија драмски едукативни програм развија од 2015. године са циљем да, у оквиру области драма у образовању и учења кроз игру, публику на сликовит начин упозна са детаљима из живота наше велике сликарке и њене породице.