Златном руком и сребрним српом :
Етнографски предмети париског атељеа Надежде Петровић


07.10. – 21.11.2021.

радно време за посетиоце: сваким даном осим понедељком 10 – 20 часова


Уметничка галерија “Надежда Петровић“ из Чачка и Етнографски музеј у Београду приређују изложбу етнографских предмета из париског атељеа Надежде Петровић. Изложба је резултат вишегодишњих архивских истраживања предузетих са циљем расветљавања овог сегмента Надеждиних интересовања и судбине колекције од 125 етнографских предмета које је пасионирано прикупљала током својих многобројних путовања по крајевима где је од давнина живео српски народ, у периоду 1903 -1910. године, а које је са собом понела одлазећи на студијски боравак у Париз 1910. године са циљем да их презентује француској јавности.

Изложба је употпуњена Надеждиним сликама које на конкретан начин приказују тематику која се може довести у везу са етнографским материјалом – народни обичаји, пољски радови, народна ношња, изворно народно стваралаштво и сл.

Документарна грађа о овом истраживању објављена је 2019. године у едиција “Наслеђа“ (“Париски атеље Надежде Петровић“, свеска бр. 9, приредио Радивоје Бојовић), а сада се кроз изложбену поставку презентује публикована етнографска грађа. Поред избора од педесетак предмета из збирки Етнографског музеја у поставци ће се наћи и неколико Надеждиних личних предмета који се чувају у чачанском Народном музеју као и слике из Музеја савремене уметности, Народног музеја у Београду и Галерије “Надежда Петровић“.

Реализација пројекта:
Уметничка галерија “Надежда Петровић“ у Чачку

Аутор изложбе:
Радивоје Бојовић, историчар, музејски саветник Народног музеја у Чачку

Коаутори изложбе:
Мирјана Рацковић, историчар уметности, музејски саветник Уметничке галерије “Надежда Петровић“ у Чачку
Јелена Савић, етнолог-антрополог, виши кустос Етнографског музеја у Београду

Изложба је отворена 7. октобра и представља централни догађај којима се обележава 60 година оснивања и рада Уметничке галерије “Надежда Петровић“, и којом се уједно најављује почетак активности на обележавању великог јубилеја који нас очекује 2023. године – 150. година од рођења сликарке Надежде Петровић.