29. Меморијал Надежде Петровић “LIMITED” / Отварање

29. септембар – 2. новембар 2018.

Селекторски тим овогодишњег Меморијала чине уметници Урош Ђурић, Михаел Милуновић и Вук Видор у чијој се селекцији налазе радови 12 уметника, представљених кроз три штанда имагинарних галерија:

Djurić contemporary: Александар Димитријевић, Милорад Стајчић, Александар Јестровић, Марко Марковић
Milunović modern: Милан Хрњазовић, Давор Дукић, Петар Марковић, Александар Тодоровић
Vidor Project: Марко Велк, Марта Јовановић, Ивана Башић и Ђорђе Озболт

У Уметничкој Галерији „Надежда Петровић“ у суботу 29. септембра отворен је 29. Меморијал Надежде Петровић под називом „LIMITED“. 

Свечаност отварања почела је у 16.30 часова традиционалним полагањем венца на спомен-бисту Надежде Петровић на платоу испред Гимназије. Венац су положили в.д. директора Галерије Александар Дачић и кустос Галерије Марија Радисавчевић.

Након полагања венца, у 17 часова уследило је и званично отварање изложбе. Поздравну реч упутио је Александар Дачић, в. д. директора Галерије и Меморијала, а потом се селекторски тим Урош Ђурић, Михаел Милуновић и Вук Видор обратио присутнима.

У име Града Чачка, госте и све присутне, поздравила је заменица градоначелника Милица Дачић, која је и званично отворила изложбу. 

Програм отварања 29. Меморијала Надежде Петровић пратио је перформанс Јамесдина.

Програм је водила Маријана Лазовић.

Жири 29. Меморијала Надежде Петровић у саставу:

1. Зоран Ерић, председник
2. Слађана Петровић Варагић, члан
3.  Даниел Микић, члан

након темељног прегледања и анализе целокупне поставке 29. Меморијала Надежде Петровић под називом „Limited“ селекторског тима у саставу: Урош Ђурић, Михаел Милуновић и Вук Видор, донео је једногласно одлуку да:

  • Награда Меморијала припадне уметнику Марку Марковићу 

Марко Марковић, рођен 1984. године, студирао је на београдском Факултету ликовних уметности у класи професора Мрђана Бајића.

Полазећи од класичног медија скулптуре Марковић, преиспитује његов актуелни стаутус и потенцијал за уписивање у нове контекстуалне оквире. Други равноправан медиј у коме се Марковић изражава је цртеж, посебно опросторени цртеж који реализује најчешће in situ. Посвећени и предани однос према актуелизовању и начинима грађења новог изражајног језика којим се преиспитују границе ова два класична медија, Марковић је управо представио кроз два рада на изложби „Limited“, за којe му се додељује Награда Меморијала.

Жири је, такође, донео одлуку да:

  • Награда Галерије „Надежда Петровић“ припадне уметнику Давору Дукићу

Давор Дукић, рођен 1979. године. Дипломирао и магистрирао вајарство на Факултету ликовних уметности у Београду.

Дукић се на интроспективан начин бави проблемом сазревања индивидуе. Његове серије скулптура – играчака рефлектују све фрустрације субјективизације уметника. Радови представљени на Меморијалу су реалистичне, интимне, али и асоцијативне природе и уводе нас у уметников свет игре, идола и одсрастања.