29. Memorijal Nadežde Petrović “LIMITED” / Otvaranje

29. septembar – 2. novembar 2018.

Selektorski tim ovogodišnjeg Memorijala čine umetnici Uroš Đurić, Mihael Milunović i Vuk Vidor u čijoj se selekciji nalaze radovi 12 umetnika, predstavljenih kroz tri štanda imaginarnih galerija:

Djurić contemporary: Aleksandar Dimitrijević, Milorad Stajčić, Aleksandar Jestrović, Marko Marković
Milunović modern: Milan Hrnjazović, Davor Dukić, Petar Marković, Aleksandar Todorović
Vidor Project: Marko Velk, Marta Jovanović, Ivana Bašić i Đorđe Ozbolt

U Umetničkoj Galeriji „Nadežda Petrović“ u subotu 29. septembra otvoren je 29. Memorijal Nadežde Petrović pod nazivom „LIMITED“.

Svečanost otvaranja počela je u 16.30 časova tradicionalnim polaganjem venca na spomen-bistu Nadežde Petrović na platou ispred Gimnazije. Venac su položili v.d. direktora Galerije Aleksandar Dačić i kustos Galerije Marija Radisavčević.

Nakon polaganja venca, u 17 časova usledilo je i zvanično otvaranje izložbe. Pozdravnu reč uputio je Aleksandar Dačić, v. d. direktora Galerije i Memorijala, a potom se selektorski tim Uroš Đurić, Mihael Milunović i Vuk Vidor obratio prisutnima.

U ime Grada Čačka, goste i sve prisutne, pozdravila je zamenica gradonačelnika Milica Dačić, koja je i zvanično otvorila izložbu.

Program otvaranja 29. Memorijala Nadežde Petrović pratio je performans Jamesdina.

Program je vodila Marijana Lazović.

Žiri 29. Memorijala Nadežde Petrović u sastavu:

1. Zoran Erić, predsednik
2. Slađana Petrović Varagić, član
3.  Daniel Mikić, član

nakon temeljnog pregledanja i analize celokupne postavke 29. Memorijala Nadežde Petrović pod nazivom „Limited“ selektorskog tima u sastavu: Uroš Đurić, Mihael Milunović i Vuk Vidor, doneo je jednoglasno odluku da:

Nagrada Memorijala pripadne umetniku Marku Markoviću 
Marko Marković, rođen 1984. godine, studirao je na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti u klasi profesora Mrđana Bajića.

Polazeći od klasičnog medija skulpture Marković, preispituje njegov aktuelni stautus i potencijal za upisivanje u nove kontekstualne okvire. Drugi ravnopravan medij u kome se Marković izražava je crtež, posebno oprostoreni crtež koji realizuje najčešće in situ. Posvećeni i predani odnos prema aktuelizovanju i načinima građenja novog izražajnog jezika kojim se preispituju granice ova dva klasična medija, Marković je upravo predstavio kroz dva rada na izložbi „Limited“, za koje mu se dodeljuje Nagrada Memorijala.

Žiri je, takođe, doneo odluku da:

Nagrada Galerije „Nadežda Petrović“ pripadne umetniku Davoru Dukiću
Davor Dukić, rođen 1979. godine. Diplomirao i magistrirao vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Dukić se na introspektivan način bavi problemom sazrevanja individue. Njegove serije skulptura – igračaka reflektuju sve frustracije subjektivizacije umetnika. Radovi predstavljeni na Memorijalu su realistične, intimne, ali i asocijativne prirode i uvode nas u umetnikov svet igre, idola i odsrastanja.