Галерија „Надежда Петровић“ и чачански гимназијалци у Сићеву


У четвртак 5. септембра 2019. Уметничка галерија „Надежда Петровић“ је са програмом који изводе ученици чачанске Гимназије гостовала на Међународној ликовној колонији у Сићеву.

Ученици гимназије су извели два драмска текста из пројекта Галерије „Са Надеждом кроз време“. Аутор текстова је Драгана Божовић, кустос у галерији, а драмску поставку је урадио глумац Владимир Јоцовић.

Овај наступ је представљао својеврстан омаж Првој југословенској уметничкој колонији одржаној у Сићеву давне 1905. године, а за коју се здушно залагала Надежда Петровић. Најпре је изведен текст који је управо оживео један замишљени дан српских, словеначких и далматинских сликара у Сићеву 1905. године. Други игроказ је публику одвео на почетак Првог светског рата и причу када Надежда, уз своје болничарске дужности, успева да слика српске војнике.

Програм су пратили мештани Сићева, ученици и наставници основне школе која носи име Надежде Петровић, учесници ликовне колоније (српски, бугарски, црногорски и босанско-херцеговачки сликари) и други гости из Ниша.

Глумило је 11 гимназијалаца, а костим је успешно подражавао обрађене епохе захваљујући позајмици из Културно-уменичког друштва „Абрашевић“ из Чачка.

Међународну ликовну колонију у Сићеву организује Галерија савремене ликовне уметности из Ниша.