„Са Надеждом кроз време“ – обележавање 145 година од рођења Надежде Петровић

У петак 12. октобра 2018. Уметничка галерија „Надежда Петровић“ је обележила 145 година од рођења Надежде Петровић (Чачак 1873 – Ваљево 1915) драмским наступом са темом „На првој југословенској уметничкој колонији у Сићеву“. Текст, чији је аутор Драгана Божовић, кустос галерије, говори о раду и дружењу Надежде Петровић са сликарима из Словеније и Хрватске у Сићеву 1905. године. Текст је поставио Владимир Јоцовић, драмски уметник, а улоге Надежде, словеначких и далматинских сликара и мештана Сићева додељене су ученицима Гимназије.

Улоге су тумачили:

Надежда Петровић: Марта Крупеж 3/5

Фердо Весел: Огњен Грујић 1/5

Емануел Видовић: Драгише Ћериман 3/1

Иван Грохар: Алекса Ђуровић 4/5

Рихард Јакопич: Павле Лучић 4/5

Иван Мештровић: Александар Јелисавчић 4/5

Пашко Вучетић: Матија Бојовић 1/5

Стана: Софија Димитријевић 3/7

Учитељица: Кристина Бујошевић 3/7

Бора: Ђорђе Новковић 3/7

Смиља: Магдалена Савић 3/7

Борка: Магдалина Обрадовић 3/7

 

Утиску враћања у Надеждино време допринео је костим који је већим делом позајмљен из КУД „Абрашевић“. Програм је одржан на тераси галерије пред многобројном публиком. Овај програм припада драмском едукативном програму „Са Надеждом кроз време“ који Галерија развија од 2015. године и кроз који је прошао велики број деце основношколског и средњошколског узраста и пример је успешне сарадње Галерије са школама, овог пута – са Гимназијом.

Публика је имала прилику да види сликовито описан скуп сликара у селу Сићеву 1905. године који је иницирала Надежда Петровић. Надежда је тада успела да у српске крајеве доведе неколицину словеначких и далматинских сликара који су, заједно са њом, имали жељу да формирају заједничку југословенску ликовну сцену, што се надовезивало на тадашње активности у интелектуалним круговима за стварање заједничке државе. Програм je представљаo један мали омаж Надеждиним активностима, али и својеврсни историјски час. После драмског наступа публика је присуствовала едукативној историјској радионици у којој се дебатовало о значају Надежде Петровић у култури Србије и у уметничким акцијама, изложбама и удружењима, али, како се ускоро навршава 100 година од стварања југословенске државе – Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (која је основана 1. децембра 1918. године), и о југословенству. О историјским чињеницама у развоју идеје југословенства и детаљима Надеждиног рада говорили су Марко Филиповић и Стефан Перендија, ученици 3/6 одељења Гимназије.