Летња ликовна радионица Нотр Дам – Грачаница


30. јул у 17 часова


 

У уторак 30. јула 2019. у термину од 17 до 19 сати у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ одржана је Летња ликовна радионица Нотр Дам – Грачаница.

Повод за радионицу била је подршка париској цркви Нотр Дам страдалој у пожару тако да је мотив за сликање била ова чувена катедрала, али као наш пандан овој грађевини, и Грачаница, бисер српске средњовековне архитектуре.

Узори за сликање на радионици била су дела из фонда Галерије – слика  Божидара Продановића Богородичина црква из 1953. и Надежде Петровић Грачаница из 1913.  године.

На дружење на радионици били су позвани и деца и одрасли, а присуствовало је око 40 особа међу којима су деца узраста од 5 до 12 година била најбројнија. Радионицу су водиле Драгана Божовић, кустос – музејски саветник и Ивана Кнежевић, ликовни уметник. Радионица је била бесплатна и материјал обезбеђен.

Уз показивање талента за цртање, полазници радионице су научили основне податке о овим грађевинама. Сазнали су, између осталог, да Нотр Дам и Грачаницу, поред велике лепоте и културолошке и духовне вредности, повезује низ чињеница. Обе су посвећене Богородици, изграђене у 14. веку (Нотр Дам је, после два века градње завршен средином овог века, а Грачаница између 1315. и 1321. године) и обе су под заштитом УНЕСКО-а.

Радионицом је, путем истицања ове две грађевине, указано на вредност целокупне светске културне баштине којој, нажалост, често кроз историју прете опасности ратова, небриге, природних катастрофа и друге околности. Блиским сусретом са сликама које су биле мотив радионице остварен је нови ниво комуникације посматрача и уметничког дела.