„Преживети рад“ – стручно вођење


18. јануар 2020.


 

Стручно вођење кроз изложбу „Преживети рад“ аутора Жолта Ковача и Бранислава Николића биће одржано у суботу 18. јануара у 13.00 сати у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ Чачак. Публику ће кроз поставку водити Марија Радисавчевић, кустос изложбе.

Изложба „Преживети рад“ имплицира једну општу слику и место које припада човеку, у ери доминације глобалног капитализма и невероватних неједнакости, што се непосредно ишчитава у стваралаштву двојице аутора.

У истраживачком односу према пољу уметности, Ковач са огољеном и бруталном искреношћу говори о „обичним“ темама „малог“ човека данашњице, констатујући заправо стање друштвеног духа и менталног здравља. На то се надовезује посебан сегмент Николићевог стваралаштва који обрађује однос према материјалу, његовим физичким и изражајним својствима, пореклу и статусу који заузимају у самом процесу рада и материјализацији идеје.

„Преживети рад“ представља реализацију Награде публике на 27. Меморијалу Надежде Петровић (2014) селектора др Дејана Сретеновића, под називом „Ко то тамо пева“, а коју су на основу броја гласова равноправно поделили Ковач за рад „Конференција друштвених група“ и Николић за рад „Секундарна архитектура“.