Панел дискусија: Савремена скулптура у јавном простору између награде и скрнављења


01. фебруар 2020.


 

Панел дискусија поводом изложбе „Преживети рад“ која има тему „Савремена скулптура у јавном простору – између награде и скрнављења“ одржана је 01. фебруара у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ Чачак.

Учесници округлог стола били су: проф. др Ирина Суботић, историчар уметности, проф. др Бранислав Димитријевић, историчар уметности, као и уметници Бранислав Николић и Жолт Ковач.

Панел дискусија је организована поводом скрнављења уметничких радова у јавном простору. Наиме, уметничко дело „Бесконачни стуб“ аутора Бранислава Николића изложено у јавном простору на централном градском тргу у Чачку, у оквиру изложбе „Преживети рад“ оштећено је крајем децембра 2019. године. Овај рад, који је изазвао велику реакцију јавности, уклоњен је услед оштећења пре завршетка изложбе. Сличне ситуације дешавају се, не први пут, не само код нас, већ и у региону (Хрватска, Словенија…).

Да ли смо као заједница спремни да прихватимо уметнички рад ако нам се не допада и зашто дајемо себи за право да га уништимо? На ова и слична питања, као и питања публике, учесници панела давали су одговоре покушавајући да разјасне овакве друштвене појаве.

Модератор дискусије била је Јулка Маринковић, музејски саветник.