„Наш брат Богић“ у Галерији


 

Дугометражни документарни филм „Наш брат Богић“ аутора Братислава Јевтовића приказан је синоћ, 14. марта у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ у Чачку. Филм говори о уметничком лику и психолошком профилу Богића Рисимовића Рисима (1926 – 1986) кроз сећања његових ближњих, брата Владимира и сестре Вере. Пројекција је уприличена на дан уметниковог рођења.

Стваралаштво Богића Рисимовића Рисима је поетски и стилски заокружена целина која га карактером, квалитетом и оствареним дометима сврстава у ред значајних преставника српске уметности друге половине 20. века.

Спомен збирка Богића Рисимовића Рисима формирана је 1992. године, након што је уметникова породица поклонила граду Чачку 40 слика и другу уметничку заоставштину, и налази се у фонду Уметничке галерије „Надежда Петровић“.

 


Богић Рисимовић Рисим рођен је у Чачку 1926. године. Академију ликовних уметности, одсек за графику и сликарство, завршио је у Београду у класи Михаила Петрова и Ђорђа Андрејевића Куна. Поред сликарства, успешно се бавио филмском сценографијом (у остварењима Пурише Ђорђевића и Ђорђа Кадијевића), илустрацијама које су током година објављиване у дневним листовима (Политика) и часописима као и ликовном опремом књига. Писао је поезију и текстове о уметности. Био је професор на Факултету примењених уметности у Београду.

Имао је велики број самосталних и групних изложби у земљи и иностранству. Добитник је више важних награда за културу и уметност као и друштвених признања. Преминуо је у Београду 1986. године.