Установљена награда Соња Савић

На управо завршеном Фестивалу новог филма и видеа “Алтернативе филм/видео 2017“ који је одржан од 13. до 17. децембра у Дому културе Студентски град, по први пут је додељена специјална награда фестивала која носи име Соње Савић. Ова награда је установљена као резултат сарадње Уметничке галерије “Надежда Петровић“ и Академског филмског центра који, као део ДКСГ организује овај значајни фестивал.

Ове године је фестивал прославио 35 година постојања. Поред такмичарског програма чији су селектори ове године били др Грег де Кур и Зоран Савевски, одржан је и изузетно богат пратећи програм који је, као и цео овогодишњи фестивал имао за тему – Алтернативни филм као субверзивна уметност. Своје ретроспективе на ову тему су имали прослављени аутори попут Мирослава Бате Петровића, Слободана Шијана, ауторске презентације су одржали Лордан Зафрановић, Миша Радивојевић и немачка редитељка Хито Стеyерл. Посебно задовољство љубитељима филма представљале су вечерње пројекције класика субверзивног филма на којима су приказани “Рани радови“ Желимира Жилника, “Пластични Исус“ Лазара Стојановића и “W.Р. – мистерије организма“ Душана Макавејева.

Четвртог фестивалског дана, у суботу, 16. децембра је одржана мини ретроспектива филмова Соње Савић, на којој је уводну реч одржао Предраг Живковић, уредник филмског и видео програма УГ “Надежда Петровић“. Било је речи о Соњином ауторском раду, као и о активностима које спроводи УГ “Надежда Петровић“ у циљу афирмације и промоције Соњине уметничке заоставштине. Приказани су Соњини ауторски радови “Superreal, superstvarnost“ и “Play“ из 1997. године. Ова ретроспектива је била иницијација за доделу награде која ће носити име Соње Савић и то “филму који понире у субверзивну стварност с оне стране обичног, мирног живота“.

Жири овогодишњег фестивала, Hito Steyerl, редитељка (Немачка) – председница, Лордан Зафрановић, редитељ (Хрватска/Чешка) и Милош  Миша Радивојевић (Србија) је, од 28 филмова у званичној конкуренцији (од преко 600 пријављених) прогласио Листу значајних остварења фестивала. Овај фестивал, наиме, нема победника, друго и трећепласираног, већ жири проглашава поменуту Листу значајних остварења, чији аутори као награду добијају једномесечни резиденцијални боравак у Београду за реализацију свог филмског или видео пројекта.

Ове године, Листа значајних остварења, тј. победници фестивала су:

1. The end of time/Kraj vremena
r. Milčo Mančevski, SAD/Kuba, 2017

2. Tower XYZ/Toranj XYZ
r. Ayo Akingbade, Velika Britanija, 2017

3. She blinks and flowers tremble/Ona trepne, a cveće zadrhti
r. 
Niko Novak i Matevž Jerman, Slovenija, 2017

4. Confident/Poverljivo
r. Karen Akerman i Miguel Sebra Lopes, Brazil, 2017

5. Puerto Rico Tautology/Portorikanska tautologija
r. Rob Feulner, Kanada, 2016

6. Some Sensations/Neke senzacije
r. Peter Lichter i Bori Mate, Mađarska, 2017

7. Black and White box/Crno bela kutija
r. Osi Wald i Efrat Rubin, Izrael, 2017


Специјалне награде фестивала су: Награда Иван Каљевић, коју је добио филм “Црно бела кутија“, а од ове године и Награда Соња Савић коју је, одлуком жирија добио филм “Торањ XYZ“ британске редитељке Ayo Akingbade. У образложењу жирија се наводи да је награду добио “један од ретких филмова на фестивалу који се бави друштвеном реалношћу, ангажованим, али и поетским гласом документарца“.


У сарадњи са АФЦ и ДКСГ, Уметничка галерија “Надежда Петровић“ ће, у оквиру свог програма, представити добитника награде “Соња Савић“ на специјалној пројекцији на којој ће се приказати филм – добитник награде, као и остала изабрана дела аутора добитника.

Ова новоустановљена награда је почетак интензивније сарадње УГ “Надежда Петровић“ из Чачка и АФЦ ДКСГ из Београда на афирмацији стваралаштва Соње Савић и оснивању Мултимедијалног центра са именом преминуле глумице који ће неговати и подстицати теоријска и практична истраживања у пољу алтернативног и експерименталног филма, видеа, позоришта и музике.