„Девојчица“ – скулптура у фонтани Оскара Бербеље  на платоу код „Градске рупе“


03. децембар 2019.


 

На реконструисаном платоу код тзв. „Градске рупе“, на простору између Робне куће Инекс и посластичарнице „Пеливан“ постављена је фонтана „Девојчица“, рад вајара Оскара Бербеље.

 

У години када се навршава 20 година од смрти  Оскара Бербеље (1921-1999), Уметничка галерија „Надежда Петровић“ Чачак приредила је монографију о овом уметнику која ће бити промовисана у оквиру обележавања прославе Дана града (промоција ће бити 17. децембра у Дому културе). Уједно, памтећи допринос чувене породице Бербеља нашем граду тражен је погодан моменат и место де се поново постави фонтана која је својевремено стајала испред зграде Поште. Старији суграђани се сећају, скулптура у фонтани је ту стајала од 1959. године до почетка деведесетих када је демонтирана а на њено место постављен споменик нашем великом војсковођи, војводи Степи Степановићу.  Фонтана је премештена ближе службеном улазу у Чачанску банку. Ту у близини био је и драгстор који је по њој носио име. Пре око 15 година скулптура из фонтане је изваљена и бачена на дно степеништа у Градској рупи. Од тада је била у депоу Галерије, чије је власништво.

Галерија поседује 13 скулптура добијених на поклон од овог уметника. Давних шездесетих година у дворишту Галерије су постављене две,  а  три скулптуре наши суграђани од 2010. могу видети у Градском парку.

 

Реконструкција платоа код тзв. Градске рупе је била добар моменат да се у склопу партерног уређења тог простора у центру града постави фонтана са скулптуром са значајном завичајном историјом, а ради се о првој фонтани, што је уједно и прва модернистичка скулптура  у нашем граду.  Оскар Бербеља је урадио и унутрашње уређење зграде Дома културе и рељеф „Пуж“ по коме је зграда препознатљива, а Бербељиних скулптура доста има и у граду и околини (најпознатији је споменик у центру Гуче).  Податак да је један део данашњег јавног предузећа „Градско зеленило“  фактички произашло из каменорезачке радионице Оскаровог оца Франческа Бербеље такође говори у прилог томе да наш  град, а и наше установе Галерија и Дом културе на неки начин имају обавезу у смислу подсећања на вишедеценијски успешан скулпторски рад и његов ангажман на доприносу модерном уређењу јавних градских простора, али и на каменорезачку радионицу Оскаровог оца и на целу породицу Бербеља.